Miért fontos a szakmai felelősségbiztosítás?

iho   ·   2024.01.16. 12:00

Vannak szakmák, ahol kötelező, máshol kifejezetten ajánlott a felelősségbiztosítás. Pontosan mit értünk ez alatt? Leginkább a gépjárműveknél szükséges KGFB-hoz hasonlíthatjuk. Mint ahogy a közlekedés során, baleset esetén kártérítési felelősségünk van, a munkában ugyanez érvényes. Bizonyos munkaköröknél törvény írja elő, de természetesen önkéntes alapon is köthető.

Egy adott tevékenység elvégzése során keletkezett anyagi károk, személyi sérülések - szerződésben meghatározott - kártérítésére terjednek ki ezek a biztosítások. Többmilliós bírságok is felmerülhetnek, ezért egy nem várt helyzetben rendkívül nagy segítségünkre lehetnek. Akár kötelező a mi szakmánkban, akár nem, jó, ha tudjuk, hogy a vállalkozói szakmai felelősségbiztosítás miért fontos. 

Röviden: minden felmerülő kárrendezési költséget levesz a vállunkról a biztosító, ha van aktív megállapodásunk.

Mely szakmákban előírás a felelősségbiztosítás?

A magyar jogi előírások szerint az, aki munkavégzés során kárt okoz, kártérítési felelősséggel tartozik. 

  • Ha könyvvizsgálóként, adótanácsadóként, könyvelőként dolgozunk, mindenképp kötelező a szakmai felelősségbiztosítás. 
  • Ugyanez vonatkozik az építészekre, a műszaki tervezőkre, a vagyonvédőkre, orvosokra és állatorvosokra is. 
  • Vannak szakmák, ahol pedig erősen ajánlott megkötni. Ide tartoznak többek között a társasházkezelők, a lakásszövetkezetek, a hivatalos közbeszerzési tanácsadók vagy a szakfordítók, tolmácsok is. 

Fontos, hogy a foglalkozásunknak megfelelő biztosítást válasszuk! Ebben lehet segítségünkre például a Biztosításszakértő portál. Az oldalon megtaláljuk, mely munkakörökben előírás és mikor javasolt a szerződéskötés, illetve részletes információkat is olvashatunk az egyes biztosítástípusokról.

Fontos információk a szerződésekről

Legyen szó bármely szakmáról, a biztosítás megkötése előtt mindenképp tisztázzuk a pontos szerződési feltételeket! Ez azért lényeges, mert vannak olyan üzleti kockázatok, amelyeket nem lehet vele fedezni. Határozott vagy határozatlan idejű megállapodás is létezik, utóbbi esetben a biztosítási fordulótól 1 éven át van érvényben. Havi, negyedéves, féléves vagy akár egyszeri díjat is fizethetünk csekken, banki utalással vagy csoportos beszedéssel. Felbontható a szerződés a biztosítás évfordulóján, leghamarabb azt megelőzően 60, legkésőbb pedig 30 nappal.

Kárbejelentés lépésről lépésre

Ha megtörtént a baj, 30 napon belül kötelesek vagyunk bejelenteni a biztosítónk felé, hogy kárigény érkezett velünk szemben. Ezt személyesen, telefonon vagy online felületen is megtehetjük. Szükségünk lesz hozzá a szerződés kötvényszámára, a károsult nevére, címére. Része kell, hogy legyen a kárleírás és a biztosított felelősségének elismerése vagy visszautasítása. Amennyiben hatósági eljárás is zajlott, akkor annak iktatószámát is le kell adni. 

Soha ne kerüljön kárrendezésre sor, de legyünk elővigyázatosak, és kössünk szakmai felelősségbiztosítást! Nem érdemes a véletlenre bízni.


(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek