Miért ne engedjünk az olcsó autófóliák csábításának?

iho   ·   2022.11.28. 08:10
autofolia

Számos okból dönthet úgy valaki, hogy autófóliát telepít gépjárművére: vannak akik az egészségük megóvásáért, mások a komfortérzetük miatt, megint mások a biztonságuk érdekében. Sokan esnek azonban abba a hibába, hogy engednek a csábításnak, és az olcsóbb terméket vásárolják meg egy jó üzlet reményében – ez azonban több szempontból is rossz választás.

Ronda lesz a végeredmény

Kétségtelen, hogy vannak kifejezetten esztétikus gazdaságos autófóliák is, amelyek kellemes látványt nyújtanak a gépjárművön. Sajnos azonban ezek tiszavirág-életűnek szoktak bizonyulni, és pár hónap után már korántsem néznek ki olyan jól, mint kezdetekben. A gyakori napsütés és a mindennapos használat következtében ugyanis a fólia ragasztója elkezd engedni, majd rövidesen megjelennek a buborékok. Ha ehhez még hozzávesszük a termék idő előtti elszíneződését, nem nehéz elképzelni, hogy milyen lesz a jármű összképe.

Nem véd a káros napsugaraktól

A minőségi autófóliák egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy védik a jármű utasait a káros UV sugaraktól. Ennek egyik oka, hogy az anyaguk elegendő mennyiségű UV gátlót tartalmaz. Az olcsó termékekről viszont ez nem mondható el – amellett, hogy nem képesek megóvni a kocsiban ülők bőrének egészségét, még a vártnál is gyorsabban fakulásnak indulnak.

Kifogásolható biztonság

Egy nemkívánatos balesetnél a jó minőségű autófóliák egyben tartják az ablaküveget és nem engedik szerte repülni a szilánkokat az utastérben. A silány változatok viszont általában vékonyabbak is – ebből adódóan nem nyújtanak megfelelő védelmet. Nem is véletlen tehát, hogy az olcsó fóliagyártók ritkán vállalnak felelősséget azért, hogy termékük kiállja a különböző megpróbáltatásokat.

Milyen jelei vannak, hogy rossz minőségű autófóliát vásároltunk?

Lilás árnyalat – az olcsó autófóliák idő előtt elkezdenek színeződni, és elkerülhetetlenül lilás színűvé válnak.

Buborékok – az egyik legárulkodóbb jele, hogy rossz minőségű terméket sikerült beszerezni, hogy a ragasztó korai felválása miatt megjelennek a kisebb-nagyobb buborékok.

Rossz hőátadás – egy silány autófólia nem képes megfelelően kint tartani a hőt. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy az egyik kezünket a fóliázott ablak mögé helyezzük, a másikat pedig kirakjuk a napra. Ha nem érezhető jelentős különbség a hőmérsékletben, akkor a termék rossz hőátadással rendelkezik.

A LLumar autóüveg és karosszériavédő fóliák a piacon kapható termékek legmagasabb színvonalát képviselik, legyen szó komfortról, biztonságról vagy külső megjelenésről – akár több, mint 10 éven át.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek