Miért sír a baba? Hogyan nyugtassuk meg?

iho   ·   2023.12.06. 13:00

A baba születését követően rengeteg tennivalója akad egy anyukának, azonban a legfontosabb, hogy a gyermekét mindig biztonságban tudja. Sokan aggódnak is amiatt, hogyha majd sírni fog a bébi, tudni fogják-e, mi baja, és hogyan tudják majd megnyugtatni.

Cikkünkben összefoglaljuk a babasírás leggyakoribb okait, és megnézzük, melyik esetben mi lehet a megoldás.

Újszülöttek sírása

Az újszülöttek még most ismerkednek a világgal, számukra minden új. A meleg és biztonságos anyaméh után a külvilág gyakran hidegnek, félelmetesnek tűnik. Fontos tehát, hogy minél gyakrabban érezzék a babák a mama illatát, szívdobbanását, közelségét: ehhez kiváló kenguruk kaphatók a Baby Lion Bababiztonság kategóriájában, ahol számos olyan terméket is találunk még, amely hasznunkra lehet a gyereknevelés során.

A bébiőrökkel például megfigyelhetjük a picit akkor is, amikor alszik, és ha halljuk, hogy felsír, azonnal ott tudunk teremni a szobájában. Tévhit, hogy a babákat hagyni kell sírni. Ez a korszak az ősbizalom kialakulásának ideje, és csak akkor nem válik szorongóvá a gyermekünk felnőttként, ha születésétől fogva azt tapasztalja, hogy szeretik, törődnek vele és biztonságban van.

A hasfájások miatt is gyakran sírnak az újszülöttek, ilyenkor is azonnal kell cselekedni. A védőnők, gyerekorvosok sok hasznos tanácsot tudnak adni a kezdő szülőknek, érdemes rájuk hallgatni.

Cecsemőkori sírások

Pár hét elteltével a baba kezd hozzászokni a környezethez, de a sírás továbbra is gyakori lesz – ám ezt jellemzően már más okozza. Akár fázik, akár melege van, akár éhes, jelezni fog, hiszen megtanulja, hogy ilyenkor segítséget kap.

Az éjjeli mikroébredésekkel azt ellenőrzi, számíthat-e ránk továbbra is. Üljünk le mellé, vegyük kézbe, nyugtassuk meg, az a jó, ha érzi a közelségünket.

Ha pedig elindul a fogzás, számíthatunk a még gyakoribb sírásokra. Szerezzünk be hűtőrágókát, fogzást segítő gélt, amellyel könnyebbé tehetjük a kicsi számára ezt az időszakot. A Baby Lion szájápolási termékeket is forgalmaz, így egy helyen megtalálunk mindent, amire szükség lehet.

Dackorszak

Azt mondják: “Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond”. Hogy ez igaz-e, mindenki döntse el saját maga, ám az tény, hogy ahogy nő a csemete, egyre többször próbálgatja a határait. Nemcsak a járástanulás vagy a szobatisztaság fog majd járni nehézségekkel – és sok-sok sírással –, hanem a dackorszak is.

Ilyenkor is legyünk azonban türelmesek! A lényeg, hogy a gyermek tudja, nem haragszunk rá, bármit tesz is, szeretjük. Gyakran lesz szükség a megnyugtatására. A félelmei erősödhetnek, rájön, hogy vannak határok, így egyre több kudarc éri, amit megfelelően kell tudni kezelni.

Előfordul, hogy a boltban, bevásárlás közben jön rá a hiszti, vagy épp a rokonság előtt kezd éktelen sírásba. Ilyenkor is maradjunk higgadtak, ne azzal törődjünk, mások mit szólnak, a gyermekünk érdekeit nézzük.

Ha a bizalom kialakult, akkor nem lesz gond a későbbiekben sem, szabad és boldog, életvidám gyereket fogunk tudni nevelni.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek