Miért szeretjük a fényáteresztő függönyöket?

iho   ·   2022.07.04. 12:00

A fényáteresztő függönyök már régóta léteznek, de mi nem vagyunk biztosak abban, hogy megkapják a megérdemelt tiszteletet. Többek ugyanis, mint finom szövetlapok – az ablakok berendezésének alapelemei, és nem szabad figyelmen kívül hagyni őket, amikor az otthonunk ablakmegoldásairól döntünk.

Valójában annyira szenvedélyesek vagyunk irántuk, hogy úgy döntöttünk, egy kicsit mélyebbre ásunk. Hadd magyarázzuk el pontosan, miért is nem szabad őket annyira alulértékelni!

Hangulatot teremtenek

A Lakberbazár fényáteresztő függönyei természetesen könnyűek. Belsőépítészeti szempontból ez lágyságot és letisztult vonalat ad nekik, ami igazán szembetűnő kontrasztot teremt a zord belső terekkel szemben. 

Sőt, az áttetsző szövetek gyengéd fényszűrő hatása valóban feldobhatja a szobát. Ha hagyjuk, hogy túlnyúljanak az ablakkereten – ezt mindig ajánljuk –, az anyag átlátszósága klasszikus légiességet és nyitottságot adhat, amitől a helyiség nagyobbnak tűnik. Ez nagyszerű választássá teszi őket egy kis vendégszobába vagy hasonló helyiségbe.

Privát szférát kínálnak

A fényáteresztő függönyök segítségével két legyet üthetünk egy csapásra - a természetes fényt és a magánélet védelmét is megkapjuk egy stílusos csomagolásban.

Nagyszerű érzés úgy élni, hogy nem kell folyamatosan igazgatni a függönyöket. Ez azt jelenti, hogy reggel készülhetünk, pihenhetünk a kanapén, vagy lóghatunk a családdal, miközben élvezzük a kilátást és a napfényt. 

A népszerű használatuk oka az, hogy a fal teljes hosszában felakasztják őket, így elegáns hátteret hoznak létre, amely segít szétszedni a teret anélkül, hogy szűknek éreznénk. A padlótól a mennyezetig érő anyag álmodozó érzést kelt, ha ilyen módon használjuk, különösen semleges falszínekkel párosítva. 

Végtelenül sokoldalúak

Az igazi öröm a függönyök kiválasztásában az, ha szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Minden a rétegezésről szól – manapság nincs korlátozás a függönyök, különösen az áttetsző anyagok tekintetében. 

Fantasztikusan néznek ki ugyan, ha magukban akasztják fel őket, de az optimális magánélet megőrzése érdekében fontoljuk meg az applikálásukat egy további réteggel együtt, például sötétítő függönnyel vagy római rolóval. 

Fő szempontok, amelyekre gondolni kell a fényáteresztő függöny felhelyezésénél

Először is legyen egyszerű – nincs megkötés vagy fodros élek, egyszerűen engedjük, hogy kecsesen essen a padlóra. Bármilyen típusú függöny úgy néz ki a legjobban, ha hosszan leomlik, ezért ha az ablak teteje nem túl magas, fontoljuk meg a függönyrúd vagy a sínek 15-20 cm-rel az ablak feletti rögzítését, hogy extra hosszúságot biztosítson. 

Azt is érdemes átgondolni, hogy mennyi közvetlen napfény éri majd a helyiséget. A textíliák drágák és gyakran kényesek, ezért előfordulhat, hogy a nap/év bizonyos szakaszaiban fényvédő rolóra is szükség lehet.

Végezetül ne felejtsük el a szövetmintát a falhoz nézni, hogy lássuk, milyen lesz a színe éjszaka és napfényben. Így láthatjuk, hogy mindkét hatás elnyeri-e a tetszésünket.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek