Miért tekints befektetésként a házi autódiagnosztikai eszközökre?

iho   ·   2023.04.14. 15:10
autodiag

Autódiagnosztikai eszközökbe fektetni nem egy újabb felesleges hobbi.

Kántor Gergő, a Kocsiszaki.hu autódiagnosztikai webáruház tulajdonosa minden sofőrt arra biztat, hogy fektessen legalább egy pénztárcabarát, kezdő készülékbe. Hogy miért is? Olvass tovább, mert Gergő segítségével cikkünkből kiderül, miért tarts te is a kesztyűtartóban egy ilyen „kütyüt”.

„Amikor néhány évvel ezelőtt elindítottuk a Kocsiszaki.hu-t, akkor egy cél vezérelt minket: közelebbről megismertetni a magyar autós közönséggel a Foxwell márka termékeit. Kínálatunkban ma már számos kifejezetten autószerelőknek készült profi műszer is helyet kapott, valamint időközben bővítettük a felhozatalt is. Viszont az alap célkitűzés, hogy minőségi és hasznos autós termékeket kínáljunk otthoni használatra, a mai napig megmaradt” – mutat rá Gergő.

Aki sokat vezet, annak érdemes tisztában lenni legalább a leggyakoribb műszerfal jelzésekkel, vagy ahogy többet olvashatunk róluk akár az interneten is, a hibakódokkal. Főleg azért, mert egy hosszabb út előtt nem árt ismerni a járművünk általános állapotát a biztonságos vezetéshez, valamint elkerülhetjük a felesleges pánikot is, ha felvillan egy piktogram vezetés közben.

„Vannak olyan hibakódok, amelyek, ha megjelennek, akkor nem ajánlott tovább vezetni. Viszont rengeteg olyan „hibát” is jelezhet az autónk, amelyekkel nem kell azonnal a szerelőhöz rohanni. Az ilyen esetek felderítésére tökéletesek a pár tízezer forintért beszerezhető kézi hibakód olvasók” – mondja Gergő.

Az OBD2 olvasó néven is megtalálható eszközök nagyon egyszerűen használhatók: csak csatlakoztatni kell az autó számítógépes rendszeréhez egy kábellel, és máris dekódolhatjuk a műszerfalon megjelent hibaüzenetet. Akár arra is használhatjuk otthoni készülékünket, hogy nagyobb problémákat megelőzzünk: autódiagnosztikai eszközök segítségével időben észlelhetjük azokat a kisebb hibákat, amelyek hosszú távon komoly problémákat okozhatnak az autóban. Ez lehetővé teszi a bajok korai megelőzését, így csökkentve a javítási költségeket.

„Olyan vásárlóink is zömével akadnak, akik a biztonságérzet növelése miatt tartanak maguknál hibakód olvasót. Kis helyen is elférnek és tényleg pofonegyszerűen működnek, ezért én a kezdő sofőröknek is mindig ajánlom. Aki még nem ismeri annyira az autóját, annak nagy segítség lehet, és nem kell félrehúzódva a neten bogarászni a megoldást a hibaüzenetre.”

Végezetül Gergő elmondja, hogy az átveréseket, csalásokat is elkerülhetjük egy ilyen eszközzel. Ha úgy megyünk a szervizbe, hogy némi fogalmunk már van a probléma jellegéről, de legalább a hibakódot leolvastuk az autónk műszerfaláról, és így keresünk fel egy autószerelőt, úgy nem fognak valótlan meghibásodást ránk húzni, és extra összegeket legombolni rólunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek