Miként fest az egyes tárcák bitcoin tartalmának eloszlása?

iho   ·   2020.08.01. 12:00

Milyen arányban vannak a temérdek, illetve az elenyésző mennyiségű bitcoint és egyéb kriptopénzt tartalmazó tárcák szerte a nagyvilágban? A bejegyzés keretei között erre a kérdésre fogjuk megadni a választ.

(X)

Egyaránt lesz szó a kevés, valamint a döbbenetes mennyiségű kriptovalutát rejtő tárcákról is, értelemszerűen számokkal is kifejezve a sokszor döbbenetes, irigylésre méltó és motivációként is felfogható arányokat.

Nagyságrendileg hány bitcoin található egy átlagosnak nevezhető tárcában?

Amennyiben a tárcák legnagyobb hányadát vesszük alapul, a bitcoin tartalmat illetően a 0,1-1 közötti értékek figyelhetők meg. Egész pontosan 2 230 038 ilyen összetételű tárca létezik szerte a világban, 700 ezernél is több bitcoint magukba foglalva összesen.

Egyébiránt a minimum 1, de maximum 10 bitcoint tartalmazó tárcákból is akad szép számmal, egész pontosan 661 619 darab. De ha egy szinttel feljebb megyünk, hogy a 100 és 1000 közötti coint tartalmazó tárcákat vegyük alapul, már csak 13 955 ilyen összetételű darabot sorolhatunk fel.

Milyen mértékű aránytalanság figyelhető meg az egyes tárcák eloszlását illetően?

Akárcsak a világ országainak és társadalmainak az összetételében, úgy a bitcoinok eloszlását illetően is komoly aránytalanság figyelhető meg. Ebben az aspektusban is kirajzolódik a brutális összegek felett uralkodó szűk elit, az átlagember számára felfoghatatlan nagyságrendű kriptopénzeket birtokolva.

De ha a nagy átlagot vesszük alapul, akkor az ő vagyonuk nagyjából az elhanyagolható kategória szintjén húzódik meg. A két véglet között pedig meghúzódik egy kedvező helyzetben lévő középréteg, a nem túl szegény, de nem is túlságosan gazdag skála kényelmes helyét elfoglalva, úgymond teljes nyugalomban.

Mi a helyzet a legtöbb bitcoint tartalmazó tárcák arányát illetően?

Nem meglepő módon kifejezetten alacsony azon tárcák száma, ahol a leginkább ismertnek számító kriptopénzből 10 ezertől egészen a 100 ezres nagyságrendű darabszám található meg. Egész pontosan 105 darab felhasználó rendelkezik ilyen kedvező lehetőségekkel.

Ha amerikai dollárra szeretnénk kivetíteni az arányokat, akkor szám szerint 1411 olyan tárca létezik, amelyben 10 millió dollárnak megfelelő összeg rejtőzik. 12.690 olyan tárca akad, aminek a tartalma egymillió dollárral ér fel. Mindezek mellett egyébként huszonkét millió olyan tárca is létezik szerte a világban, amiben mindösszesen egyetlen egy dollárnyi bitcoin vár a jobb sorsára.

Minden bizonnyal nem kérdés, hogy szívünk szerint mi magunk is azon kevés tárcatulajdonosok egyikévé szeretnénk válni, akiknek a tarsolya dugig van kriptopénzzel. Ehhez az első lépést a bitcoin vásárlása jelentheti.

Kapcsolódó hírek