Mikor érdemes a klímával való fűtést választani?

iho   ·   2023.01.23. 13:05
00_klimafutes

A klíma egyre gyakrabban alkalmazott alternatív módszer a fűtésre. Számos előnyös tulajdonsággal bír, melyek vonzóvá teszik a klasszikusnak mondható fűtőrendszerekkel szemben, mind vidéken, mind pedig a nagyobb városokban egyaránt. Persze felmerül a kérdés, hogy mikor és hogyan érdemes a klímával való fűtést választani. A következő sorokban erre keressük a választ.

Alternatív fűtés akár a leghidegebb napokon is

A klímával való fűtés eredetileg az átmeneti időszakokban bizonyult a leghatékonyabb fűtési megoldásnak azaz ősszel és tavasszal, a külső hőmérséklet alakulása nyomán. Mindazonáltal az évről-évre enyhébb telek miatt egyre többen teszik le a voksukat a klímás fűtés mellett, ugyanis a modernebb készülékek akár –15–25 °C-ig is gond nélkül, költséghatékonyan működnek.

Érdemes figyelembe venni, hogy míg a gáz ára 2022-ben a többszörösére emelkedett, addig az elektromos áram kevésbé drágult meg. Sokan azonban ennek ellenére is ódzkodnak a klímával való fűtéstől a magas villanyszámlától való félelemre hivatkozva. A klíma, mint fűtőrendszer azonban nem egy az egyben az elektromos áramot használja a meleg levegő előállításához, hiszen míg hagyományos olajradiátor 1 kW elektromos energiából állít elő 1 kW hőenergiát, addig a hőszivattyús elven működő klímák négyszer-ötször jobb hatásfokot biztosítanak.

Mindemellett fontos információ, hogy a hazai áramszolgáltatók is igyekeznek kedvezni a klímatulajdonsoknak, ugyanis az úgynevezett H tarifa az ország teljes területén elérhető, a GEO tarifa pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatónál áll rendelkezésünkre. Ezekkel akár harminc százalékot is spórolhatunk a villamosáram árából.

Környezet- és pénztárcabarát megoldás

A klíma mindazonáltal környezetbarát fűtési rendszerként is kiválóan megállja a helyét, ugyanis igen hatékonyan alkalmazható napelemekkel összekötve. A modern napelemek, típustól függően, akár télen is képesek a klíma működtetéséhez elegendő áramot megtermelni. Ezzel nem csupán a fűtésre szánt költségeket minimalizálhatja, de a környezetvédelem érdekében is cselekedhet.

Az új építésű házaknál éppen ezért mindenképp érdemes kiépíteni ezt a rendszert, mivel így a nyári klimatizálás és a téli fűtés is megoldható egy kalap alatt. Már akkor megéri a klímás fűtés mellett dönteni, ha csupán az átmeneti időszakokban használjuk a hagyományos fűtési rendszerek helyett.

Mindemelett a klímával való fűtés olyan helyeken is könnyen kiépíthető, ahol alapvetően nincs más alternatíva a gázfűtés helyett, mint például egyes panellakások esetében. A kivitelezési költségek is jóval kedvezőbbek a gázfűtéssel szemben, nem beszélve arról, hogy utóbbi megoldás nem csak egyre drágább, de egyre bizonytalanabb is.

World Klíma Debrecen

A klímával való fűtés hazánkban is egyre elterjedtebb megoldás, így számos szaküzlettel és szolgáltatóval találkozhatunk országszerte. A klíma Debrecen városában is népszerűvé vált az utóbbi években, ahol a World Klíma Debrecen nyújt professzionális szolgáltatásokat és forgalmaz csúcstechnológiás készülékeket. Ha Ön is szeretné lecserélni elavult fűtőrendszerét, akkor válassza a World Klíma Debrecen szolgáltatásait.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek