Mikor lehetsz biztos benne, hogy a mobilodban akkumulátort kell cserélni?

iho   ·   2022.05.04. 12:00

A telefonok kezdetben napokig tökéletesen működnek töltés nélkül, majd az idő előrehaladtával egyre gyorsabban merülnek, ami az akkumulátorok cseréjét tehetik szükségessé.

A legtöbb kütyü manapság nem javítható könnyen, egy olyan egyszerű alkatrész mint az akkumulátor cseréje is szerviz bevonását teheti szükségessé, hiszen ezek már nem kivehető tartozékok, mint korábban. Honnan tudhatod, hogy eljött az akkumulátor cseréjének ideje? Ezeket az információkat szedtük most össze.

Amikor eljön az idő

Alapvetően az okostelefonokban használt összes akkumulátor leépül idővel, bármennyire is jól, megfelelően bánsz vele. A dobozból újonnan kivéve maximális kapacitással rendelkezik, és ahogy telnek a hónapok és évek, ez a kapacitás lassan csökken, míg végül az akkumulátor teljesen lemerül.

Akkor következik be a csere ideje, amikor azt érzed, hogy már nem kap elegendő energiát. Nézd meg, milyen gyorsan esik az akkumulátor töltöttségi szintje! Ha elég sokáig, akár estig is kibírja a telefood töltés nélkül, akkor nagy valószínűséggel még rendben van az akkuja, de ha napközben naponta lemerül, akkor megérett a cserére. 

Az okostelefonok akkumulátorainak átlagos élettartama 1-2 év, de ez a használat függvényében változhat. A GSM Pont szervizének segítségével időben léphetsz, korrigálhatod az esetleges elhasználódást.

Hogyan ellenőrizd az akkumulátor állapotát?

A saját megítéléseden túl számos hasznos alkalmazás segíthet abban, hogy megtudd, mennyire egészséges jelenleg az akkumulátorod. 

iPhone-oknál az iBackupBot nevű program, Androidos készülékeknél a bűvös *#*#4636#*#* kód tárcsázása, vagy ennek hiányában a Play áruházból letölthető valamelyik akkumulátortesztelő alkalmazás segíthet - a battery szót beírva a keresősávba számos applikáció elérhető.

Amikor csak az akkumulátorcsere segíthet

Amennyiben kivehető a telefon akkumulátora, könnyű lehet megállapítani, hogy cserére érett. Ha domborodik, korrodálódik, elszíneződött, ha láthatóan gond van az akkumulátorral, mert a kijelzőt vagy a hátlapot is kinyomva, megrepesztve felpúposodott, biztos lehetsz benne, a csere lesz a legjobb megoldás.

A nem kivehető akku esetén a teszt azt mutatja, hogy a teljes töltöttség szintje alacsonyabb a tervezéskorinál, illetve túl van több száz töltésen (a Li-ion akkumulátorok 500 töltés után veszítik el a kapacitásuk kb. 20%-át), akkor nincs más választásod, mint az akkumulátor cseréje. Ha a kapacitás 80% alatt van, javasolt a csere. 

Sokszor az akkucsere legegyszerűbb és gazdaságos alternatívája a készülék cseréje.

Tippek az akkumulátor egészségének megőrzéséhez

Ha szeretnéd, hogy mobilod a lehető legtovább maradjon működőképes, tarts be néhány szabályt!

  • Soha ne engedd 0%-ra merülni, ne töltsd 100%-ra! 
  • Kerüld a gyorstöltést!
  • Eredeti töltőt és kábelt használj!
  • Ne hagyd túlmelegedni a készüléket!
  • Tartsd a töltöttséget 20-80% között!
  • Ne hagyd egész éjszakára a töltőn!

Az akkumulátor kímélésével, 80% alatti kapacitás esetén cseréjével új életre kelhet az okostelefonod, adj esélyt neki a hosszú működésre, hogy évekig hű társad maradhasson!

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek