Mikulásozzon a Zsuzsi fényvonatával!

iho/vasút   ·   2022.12.01. 17:00
zsuzsi_fenyvonat

December 3-án, szombaton forgalomba áll az alkalomra ünnepi ruhába öltöztetett Zsuzsi nosztalgiagőzös, melyen a Mikulással együtt lehet majd utazni Erdészlak megállóig.

A tél minden évben különleges időszak a debreceni Zsuzsi Erdei Vasút életében. Habár ilyenkor már nem közlekednek a menetrend szerinti vonatok, de vannak különleges ünnepek, amikor újra előbújik otthonából a jövőre százéves Zsuzsi gőzmozdony és izgalmas programokkal várja az utasokat. Ilyen például a Zsuzsi vasútnál már hagyománnyá vált Mikulás-várás, melyre idén december 3-án, szombaton 10 órától kerül sor.

Ha a Mikulást nem rénszarvasszán húzná, egészen biztosan Zsuzsi-vonattal érkezne a gyerekekhez, hiszen minden évben nagy szeretettel látják őt vendégül az ország legrégebbi erdei kisvasútjánál, a Zsuzsi Erdei Vasútnál.

A Zsuzsi Erdei Vasút Ruyter utca 1. szám alatti kiinduló állomása december 3-án varázslatos téli mesevilággá alakul, ahol kreatív foglalkozásokkal, zenés gyermekműsorral, interaktív madárbemutatóval és mesesarokkal várják a családokat. Érkezik a Mikulás is, nem mással, mint az ünnepi ruhába öltözött Zsuzsi nosztalgiagőzössel, amire fel is lehet majd ülni és a Mikulással közösen utazni egyet Erdészlak megállóig és vissza. A Mikulás természetesen nem érkezik üres kézzel: különféle csokoládékkal, Mikulás-csokikkal és finom mézeskaláccsal a zsákjában várja a gyerekeket.

A délelőtti program után sötétedést követően is érdemes lesz visszatérni a Zsuzsihoz szombaton, hiszen 16:00 órától újra közlekedik a Zsuzsi-fényvonat. Az Advent jegyében nem csak a Zsuzsi ölt ünnepi fényruhát: érkezik Pusztai Gábor „Gyertya” tűzzsonglőr is, aki látványos produkcióval kápráztatja el a közönséget.

A Mikulás-várás és a Fényvonat programja:

 • 10:00-tól a Ruyter utcai állomás épületében megtekinthető:
  • Kerekerdő Élménypark ünnepi műsora
  • Réti Tibi bácsi ünnepi gyermekkoncertje
  • Madársuli: a téli madáretetés és a téli madárvilág titkai, valamint interaktív madárbemutató és madáretető készítése (Fontos, hogy otthonról mindenki vigyen magával egy kisebb méretű, műanyag tejfölös vagy joghurtos dobozt!)
  • Alkotó kuckó, kreatív foglalkozások a környezetvédelem jegyében
  • „Mesék birodalma” – mesesarok
 • 11:00-kor indul a Zsuzsi nosztalgiagőzös Erdészlak megállóig, majd vissza
 • 12:00-kor a program zárása egy vidám közös énekléssel
 • 16:00-kor indul a Fényvonat a Ruyter utcai kiinduló állomásról. A vonat útközben csak Hétvezér megállóhelyen és Erdészlak állomáson áll meg.
 • Az ünnepi vonatozás végén Pusztai Gábor „Gyertya” tűzzsonglőr műsora tekinthető meg.

Utazási tarifák:

A délelőtti Mikulás-várás mindenkinek egységesen 2200 forint, mely tartalmazza az utazást a Zsuzsi gőzőssel és a programon való részvételt. A Fényvonatra a dízelvonatra szóló jegyárak érvényesek (https://zsuzsivasut.hu/dijszabas). A jegyet a Zsuzsi Erdei Vasút Ruyter utca 1. szám alatti jegypénztárban lehet megvásárolni.

Az ünnepi eseményre nem érvényesek a Zsuzsi Erdei Vasút díjszabásában szereplő kedvezmények! Csoportos jegy a program ideje alatt nem vehető igénybe!

A Mikulás ünnep ideje alatt, a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete gyermekei számára szerveznek csokigyűjtést, az összegyűjtött csokikat az ünnepség után juttatják el nekik. Aki a gyűjtésben részt szeretne venni, felajánlását belehelyezheti a kisvasút váróépületében kihelyezett csokigyűjtő dobozba. Az önzetlen segítséget az Egyesület nevében előre is köszöni a Zsuzsi Erdei Vasút!

Hogy a gyerekek is készüljenek meglepetéssel a Mikulásnak, december 3-án, szombaton egy rajzkiállítás is nyílik a Zsuzsi vonat állomásán, melyre december 1-je, csütörtökig lehet beküldeni a „Mikulás a Zsuzsi vonaton” témában készült alkotásokat. A rajztechnika szabadon választható, lehet vízfesték, zsírkréta vagy akár ceruza is.

A rajzpályázatra 3 kategóriában várják a gyerekek alkotásait:

 • óvodás,
 • általános iskola alsó tagozat és
 • általános iskola felső tagozat.

Minden kategóriában hat győztest hirdetnek, akik tárgyi nyereményt kapnak és egy exkluzív fotót készíthetnek a Zsuzsi gőzös vezetőállásán a mozdonyvezetőkkel.

Az alkotásokat személyesen, a Zsuzsi kisvasút kiinduló állomásán vagy postai úton, a 4034 Debrecen, Ruyter utca 1. címre várják december 1-jéig az alkotó nevének, életkorának, az oktatási intézmény, valamint a kapcsolattartó nevének és elérhetőségének megadásával.

Eredményhirdetés december 2-án, pénteken 18:00 órakor a Zsuzsi Erdei Vasút Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/ZsuzsiVasut

(Nyitóképünk forrása: Zsuzsi Erdei Vasút)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek