Milyen az ideális babajáték?

iho   ·   2020.08.01. 07:00

Hogyan lehet kiválasztani a tökéletes játékot egy pici babának? A kicsik bőre még hihetetlenül érzékeny, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a kiságyában, a babakocsiban vagy az autóban mit adsz a kezébe. A következőkből megtudhatod, hogy adott játéktípusokat hol helyezz el a kicsi körül, sőt, segítséget adunk ahhoz is, hogy az a különböző életkorú gyerkőcnek milyen játékot érdemes adni! Ha még csak most várod a kicsit, vagy épp babaszobából kezdtek igazi gyermekbirodalmat építeni, olvass tovább, hogy inspirálódhass!

Játékok a legkisebbeknek

Az újszülötteknek még igazán kevés játékra van szükségük. Az első néhány hónapban a gyerekeket sokkal inkább lekötik a környezetük megfigyelése és saját maguk felfedezése, mint az, amivel körülveszed őket. Ezeknek a piciknek háromféle játékot lehet a kezükbe adni: rágókát, szundikendőt, esetleg valamilyen zenélő játékot. Utóbbiak közül a kicsiket azok kötik le, amelyeket hozzá lehet erősíteni a babaágyhoz, és a fejük felett tudnak mozogni, zenélni, esetleg világítani. 

Ahogy idősödik a gyerkőc, úgy kezdi maga körül felfedezni a világot. A színek és textúrák ekkor válnak igazán érdekessé! A baba első évében észben kell tartani, hogy a kisbabák ízlelés útján ismerkednek. A legtöbb kisbaba nem elégszik meg azzal, hogy megnézi és megtapogatja az adott játékot, hiszen meg is kell kóstolni! A világukat felfedező forgó, kúszó-mászó kalandoroknak a plüssjátékok és a textil fejlesztőjátékok jelentik a legnagyobb élvezetet. Természetesen kiskorukból a legtöbbjüknek megmarad egy nagyon-nagyon kedves alvóka, ami akár iskoláskorukig vagy tovább is fontos maradhat számukra.

Az ide-oda tipegő gyermekek kedvencei

Minél idősebb egy gyerkőc, annál jobban élvezi, ha az adott játékkal lehet is valamit csinálni. Az ekkora gyerkőcöknél is még szóba jöhetnek a zenélő játékok. Féléves kortól kb. másfél éves korig érdemes a kiságyban hagyni a felhúzható zenélős játékokat, ezzel ugyanis tudja magát szórakoztatni, amíg oda nem érsz hozzá.

Ahogyan már említettük, a másfél évesnél idősebb babáknak már igencsak fontossá válnak a mozgatható játékok. Minden, ami gurul, nyílik és csukódik érdekes számukra. Ebben a korban élvezik kipakolni az összes fiókot, lepakolni és felpakolni az összes mesekönyvet, sőt, ilyenkor még a játékok összeszedése is mókásnak tűnik. Éppen ezért ebben a korban érdemes fajátékokat beszerezni nekik: popcorn kocsit, vonatkészletet, építőkockákat, toronyépítőket, autókat, kalapácsos játékot, mini konyhát. A nagyon bátor szülők akár a furulyát is bevállalhatják! 

Egy játék, ami minden babát fejleszt!

Sok szülő gondolja úgy, hogy a babakocsi csak kislánynak való játék. Az igazság azonban az, hogy a pici babakocsikban nem csak játékbabákat, de akár plüssöket is lehet tologatni. Az éppen járni tanuló kisbabáknak a babakocsik nem csupán mókásak, de fejlesztik is őket.

(X)

Kapcsolódó hírek