Milyen bekötési módok jöhetnek szóba villanymotoroknál?

iho   ·   2022.06.12. 12:00

Ebben a cikkben a villanymotor bekötési módok részletezése lesz a fókuszban. Igyekszünk minél részletesebben megvilágítani, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a kérdéskört tekintve. Emellett a fordulatszám, illetve a forgásirány megváltoztatásának lehetőségeire is ki fogunk térni.

Milyen bekötési módjai lehetnek a háromfázisú, egysebességű villanymotoroknak?

A rendelkezésre álló három fázisvezetőt a villanymotor U1-V1-W1 pontjaira célszerű bekötni, a védőföldelést pedig a földelő csavarhoz. Utóbbinál a kábelsaruk segítségével tudunk dolgozni. 

A Motor-Systems Kft. háromfázisú villanymotor választékának modelljeinél a kapocsléceket a villanymotor tekercselésének és a hálózati feszültségnek vagy opcionálisan a frekvenciaváltó által leadott feszültségnek megfelelve fontos beállítani.

Lényeges továbbá, hogy a villanymotort direkt indításkor 3x400V-os hálózatnál 230/400V-os tekercselés esetén csillag kapcsolásba, 400/690V-os tekercselésű villanymotoroknál pedig delta kapcsolásba kössük.

Milyen bekötési mód jöhet szóba az egyfázisú villanymotoroknál?

Bizonyára sejthető, hogy ezeknél a típusoknál másfajta megoldást kell alkalmazni. Egész pontosan az egyfázisú villanymotoroknál a fázis- és a nullavezetőt kell bekötnünk, amit tetszőleges sorrendben tehetünk meg.

Méghozzá az U1, U2 pontokra, a földkábelt pedig a földelő csavarhoz, itt is a kábelsaruk használatával. Ez a villanymotor bekötési mód követendő tehát akkor, ha egyfázisú modellekkel dolgozunk.

Felmerülhet viszont kérdésként, hogy a forgásirány megváltoztatásához mire lehet szükség. Egyfázisú villanymotoroknál annyit kell tudni, hogy forgásirány a segédfázis két végpontjának felcserélésével változtatható meg.

A forgásirány megváltoztatásának lehetőségei a háromfázisú villanymotoroknál

Háromfázisú villanymotoroknál, amennyiben a forgásirány megváltoztatása a cél, akkor a három fázisvezető közül bármely kettő bekötési sorrendjének felcserélése a célhoz vezető út. Ezen keresztül lehet ugyanis a forgásirányt megváltoztatni.

Frekvenciaváltó alkalmazása esetén pedig - amivel a villanymotor forgásirányát is könnyedén meg tudjuk oldani - akár a fordulatszámon is tetszőlegesen tudunk változtatni.

Ezzel kapcsolatban amit tudni érdemes, hogy 230/400V-os tekercselésű villanymotorok az 1x230V-os és 3x400V-os betáplálású frekvenciaváltóval is meghajthatók. A lényeg az, hogy a villanymotort az első opciónál delta, a második opciónál pedig csillag kapcsolásba szükséges kötni. 

Ami pedig a 400/690V-os tekercselésű villanymotorokat illeti, ezeket kizárólag 3x400V-os betáplálású frekvenciaváltóval van lehetőség hajtani. Fontos, hogy a villanymotor delta kapcsolásba legyen kötve.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek