Milyen késtartót szerezzünk be?

iho   ·   2022.12.06. 12:00

A kés minden séf alapvető eszköze, legyen szó profi szakácsról vagy lelkes háziasszonyról. Tudja, hogy van ez; olyanok ők, akárcsak a borsó meg a héja. Sokan azonban elkövetik azt a hibát, hogy kifejezetten a minőségi vágóeszköz vásárlására koncentrálnak. Ez valóban fontos, de nem csupán ennyi dolgunk lesz. A kés karbantartását és tárolását egyaránt komolyan kell vennünk.

A következő cikkben most arról lesz szó, hogy hogyan érdemes késtartót választanunk. Tartson velünk és most Önnek is segítünk eligazodni a késtartók világában!

Milyen késtartó megoldás illik hozzánk és a konyhánkhoz?

Minden szakács más módon éli mindennapjait, más a napi rutinjuk, és a legtöbbször a különféle konyhák stílusa is eltérő. Ha egy szakács veszi a fáradtságot és minőségi kést választ munkájához, akkor ez egyértelműen azt jelenti, hogy vigyázni is szeretne a késeire. A Gastro Bolt speciális késtartói között olyan termékekkel találkozhatunk, amelyekkel mindez a gyakorlatban is megoldható. 

De honnan tudjuk, hogy melyik késtartó kell nekünk? Először is, fel kell mérnünk a helyigényünket. Mekkora hely van a konyhában, és hol férne el a késtartó? Másodszor, a használhatóság szintén dominálni fog. Ez gyakorlatilag a kések elérhetőségét és áttekinthetőségét jelenti. Gondoljunk bele abba is, hogy a különféle méretű pengéket milyen gyorsan tudnánk váltogatni!

Végül, a gyermekbiztonságot is tartsuk szem előtt! A családi házakban olyan késtartóra lesz szükség, amelyik teljesen elzárja a vágóeszközöket a kicsik elől. 

Késtartó blokkok használati előnyei

A késtartó blokkok talán a pulton foglalnak helyet, de a különféle méretű kések számára kialakított apró rések pontosan utalnak arra, hogy melyik nyílásban melyik penge található. Az ilyen termékek esetében a tárolók tisztítására kell ügyelni, hiszen a mélyedésekben könnyen lerakódhatnak a szennyeződések. 

Napjainkban beszerezhetünk színes késtartókat is. Ezekben a darabokban három sorban is helyezhetünk el eszközöket. Piros, kék, sárga, zöld, fehér, fekete és barna színben egyaránt elérhetők. 

Rozsdamentes késtartók

Igazán hosszú távú megoldás a rozsdamentes szerkezettel rendelkező késtartó, amelybe elég könnyen elbújtathatjuk eszközeinket. A kések ebben a tárolóban nem karcolódnak, nem szennyeződnek, s éveken át hasznosíthatjuk mind a késtartót, mind a vágóeszközöket. Speciális nyílások biztosítnak helyet a késeknek, így stabilan tartják azokat. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy nemcsak a műanyag, de a fém tárolók tisztítása is fontos.

Az, hogy milyen a jó késtartó, sok mindentől függ, de leginkább a szerkezete és a személyes igényeink befolyásolhatják a vásárlási folyamatot. A fentebb említett szempontok mérlegelésével azonban képesek lehetünk jó döntést hozni és észszerűen vásárolni.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek