Minden, amit a privát és hibrid felhőről tudnod kell

iho   ·   2021.05.01. 12:00

Mielőtt rátérnénk arra, mit jelent a címben szereplő két fogalom, először tisztázzuk, mit jelent a felhőalapú számítástechnika dióhéjban.

Ez a technika abban különbözik a hagyományostól, hogy a szolgáltatások nem egy konkrét hardvereszközön kerülnek üzemeltetésre. E helyett a különféle számítási szolgáltatások, úgymint a tárolás, az adatbázisok elérése, a szoftverek elérése a neten keresztül, a felhőben történik.

Miért jó ez? Mert így nem kell mindent megvásárolni, elegendő csak a felhasznált felhő szolgáltatásáért fizetni. Ezáltal egyszerre csökkenthetők az üzemeltetési költségek, hatékonyabban működtethető az infrastruktúra. Sőt, ha nőnek az igények, a méretek ennek megfelelően dinamikusan változtathatóak, például egy tárhely esetében. Fizikai hardvernél újat, nagyobbat kell vásárolni, valamint gondoskodni kell arról, hogy a régin túladjon az ember. Ez mind időigényét, mind a költségeket tekintve jelentősebb lehet.

Mit jelent a privát felhő?

A privát felhő fő tulajdonsága az, hogy biztonságos és rugalmas is egyben. Nem is oly rég a fizikai szerverek önállóan működtek, virtualizáció nélkül. Ahogy fejlődtek a hardverek, úgy nőttek kéz a kézben az igények is.

Annak érdekében, hogy ezek a megnövekedett igények kiszolgálhatók legyenek, rugalmasabb megoldásokra volt szükség. Persze eközben az erőforrásbéli és a biztonsági elvárások nem csökkentek, abból nem lehetett leadni. Mindenki éppen azt a biztonságot várja el ma is, mint ami a dedikált szerverek esetén biztosítható. Ez indította el az olyan cégeket, mint RackForest, a virtualizáció felé.

A virtualizáció folyamata

A virtualizáció során virtuális gépeket hoznak létre egy vagy akár több fizikai vason. Ezeket konfigurálják, rugalmasan mozgatják és összekötik terheléselosztóval. Így kialakíthatók magas rendelkezésre állású megoldások, amelyek iránt oly nagy az igény manapság.

A privát felhő szolgáltatás kapcsán lehet, hogy vannak még kérdéseid, de szerencsére nem muszáj fejest ugranod az ismeretlenbe. A magyar tulajdonú RackForest lehetőséget biztosít arra, hogy kipróbáld a privát felhő szolgáltatásukat. Mi több, ingyenes tanácsadást és tervezést is biztosítanak minden potenciális ügyfelük számára.

Mi az a hibrid felhő?

A hibrid felhő a privát felhőhöz hasonlóan biztonságos, ezen túlmenően könnyű skálázni és költséghatékony megoldás is egyben. Kis- és középvállalati környezet esetén az erőforrásigények meglehetősen változóak, nehezen kalkulálhatóak. Erre a kiszámíthatatlan helyzetre nyújt ideális megoldást a hibrid felhő. Hogyan?

A dolog lényege, hogy mondhatni a “szomszéd” erőforrásaitól nem teljesen függetlenek a nyilvános felhők. Pedig a nyilvános felhő éppen azért vonzó konstrukció, mert skálázható és kötetlen. A hibrid felhőben épp ennek okán kerül kombinálásra a nyilvános felhő rugalmassága és a privát felhő biztonsága.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek