Minden, amit tudni szeretnél a nyomdai árajánlat kéréséről Mente Naptárak esetében

iho   ·   2023.09.15. 10:15
FOKEP_hatarido

Ahogy az év vége közeledik, a gondolatok már egyre inkább a következő évre terelődnek, és vele együtt a tervezés, az új célok és a friss kezdetek lehetőségei. Ebben a folyamatban a naptárak egy olyan eszközzé váltak, amely nem csak a napokat és hónapokat köti össze egy sorban, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy másképp időzzünk el a pillanatokon. A naptárak egyedi tervezése és nyomtatása pedig magával hozza az elkövetkező év szellemét és hangulatát.

Amikor a gondolatok végre papírra kerülnek, és elkezdjük megtervezni az új év naptárát, elengedhetetlen lépés a nyomdai árajánlat kérése. Ebben a cikkben áttekintjük a naptárak nyomdai árajánlatának kérésének folyamatát, és különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy milyen fontos paramétereket kell megadni ahhoz, hogy az árajánlat kérés folyamata gördülékeny és minél gyorsabb legyen.

A nyomdai árajánlat kérésének folyamata

Az egyedi naptárak tervezése és kivitelezése izgalmas kreatív kihívásokat rejt magában. Amikor eljutunk a nyomdai árajánlat kéréséhez, érdemes alaposan végig gondolni, hogy milyen elképzeléseink vannak az elkészítendő naptárral kapcsolatban, még az ajánlat kérése előtt. Amennyiben először vágunk bele saját, céges naptár gyártásába, érdemes több nyomdát is felkeresni és referenciáik, áraik alapján választani közülük. A folyamatot a következő lépések szabják meg:

Típus és kivitel kiválasztása

Első lépésként el kell dönteni, hogy milyen típusú naptárat szeretnénk létrehozni. Ez lehet falinaptár, asztali naptár, speditőr naptár, vagy határidőnapló. Bizonyos naptárak esetében fontos tulajdonság a kivitel. Léteznek fali naptárakból spirálozott és tűzött típusok, asztali naptárakból szintén vannak spirálozott és tűzött kivitelek, de talán fontosabb szempont ennél a típusnál a kialakítása. Asztali naptárakhoz gyakran alkalmaznak tartót, ami lehet dőlt, vagy álló is. Kedvelt asztali naptár típus továbbá a könyöklő is, ami szintén egyedileg emblémázható.

Méret kiválasztása

A naptár mérete meghatározó a tervezés és a későbbi használat szempontjából. Fontoljuk meg, hogy milyen helyen fogjuk használni a naptárat, és mennyi hely áll rendelkezésre a naptár kihelyezéséhez. Minden naptár típus többféle méretben is elérhető. Talán a legtöbb változatot a speditőrnaptárakból tudjuk felvonultatni, ami az asztali mini kiviteltől kezdve az A0-s méretű plakátnaptár kivitelig elérhető. Érdemes észben tartani, hogy minél nagyobb a naptár, annál nagyobb a rendelkezésre álló reklámfelület is.

Mennyiség meghatározása

Az előre meghatározott mennyiség is befolyásolja az árajánlatot. Gondoljuk végig, hány példányban szeretnénk elkészíteni a naptárat. A rendelési mennyiséget természetesen befolyásolja, hogy milyen célból szeretnénk a naptárakat elkészíttetni. Amennyiben például cégen belül szeretnénk felhasználni, pontosan ki tudjuk számolni a szükséges mennyiséget és jó előre felmérni az igényeket házon belül. Reklámajándékba szánt naptárak esetében viszont érdemes rátartani a rendelési mennyiségre és inkább valamivel többet rendelni, hiszen amennyiben kifogyunk a készletből, az utángyártás még mindig lehetséges, ám év közben a nyomdai kapacitás változhat, a gyártási idő megnövekedhet. Fontos azt is észben tartani, hogy minél nagyobb mennyiséget rendelünk, a nyomdák annál kedvezőbb darabárat fognak számolni.

Határidő beazonosítása

A tervezés során érdemes már az árajánlat kérésénél meghatározni a kívánt készülési és szállítási határidőt. Az októbertől decemberig tartó időszak minden naptárakkal is foglalkozó nyomda életében egy kiemelt fontosságú időszak. Jó, ha tisztában vagyunk ezzel és már augusztus-szeptember környékén megkeressük a nyomdákat, a gördülékeny gyártás érdekében. Nagyon fontos, hogy ha van igényünk a pontos határidőre történő gyártást illetően, azt már rögtön az elején közöljük a nyomdával, hiszen a megnövekedett forgalom időszakában sok nem várt esemény is közbe jöhet.

Grafikai adatok előkészítése

Az egyedi naptárak tervezése során fontos szerephez jutnak a grafikai elemek. Ez lehetnek saját fotók, illusztrációk vagy vállalkozásunk logója. Amennyiben ilyen jellegű grafikát szeretnénk a naptárak reklámfelületére nyomtatni, fontos, hogy precízen készítsük elő. Tájékozódjunk, hogy a nyomda milyen formátumban és méretben tudja befogadni az anyagot és ezek szerint készítsük elő. Amennyiben grafikus segítségét vesszük igénybe a költséget megnövekedhetnek ugyan, de a sok kellemetlenségtől és időveszteségtől kímélhetjük meg magunkat. A megfelelő minőségű és felbontású grafikai anyagok előkészítése elengedhetetlen a naptárak minőségi nyomtatásához.

Paraméterek, amelyeket meg kell adni a pontos árajánlatért

Az árajánlat kéréséhez szükséges paraméterek meghatározása kulcsfontosságú a pontos és átlátható ajánlat elkészítéséhez. A nyomda pontosan ezek alapján tudja meghatározni a költségeket és az időigényt. Vegyük tehát sorra a fentiek alapján, hogy pontosan milyen paramétereket kell belefogalmaznunk az árajánlat kérésünkbe:

  1. Típus és kivitel: Többnyire cikkszám alapján tudjuk megadni a naptár típusát és kivitelét, melyről jellemzően a nyomda honlapján tájékozódhatunk. Amennyiben kiszemelt nyomda nem közölt cikkszámokat a naptár típusát és kivitelét pontosan fogalmazzuk meg.
  2. Méret: A naptár mérete befolyásolja az alapanyagok mennyiségét és a nyomtatási folyamatot. Egy naptártípus többnyire számos méretben elérhető, ezért mindenképpen pontosan adjuk meg, hogy nekünk melyik méretre van igényünk.
  3. Mennyiség: A kívánt példányszám hatással van az anyagbeszerzésre, a nyomtatási időre és a gyártási költségekre. Minél több példányt készíttetünk, annál kedvezőbb lehet az egységára.
  4. Határidő: A nyomda pontosan tudja beütemezni a munkafolyamatokat és a szállítást, ha ismeri a kívánt határidőt. Sürgős projektek esetén bizonyos nyomdáknál esetleg expressz szolgáltatást is igénybe vehetünk, felér ellenében.
  5. Grafikai adatok: A nyomtatási árat nagyban befolyásolja, hogy hány színnel szeretnénk az egyedi grafikát a naptárra nyomtatni. Fontos, hogy előre mérjük fel (akár grafikust bevonva), hogy a grafikánk hány színből áll és ezt adjuk meg a nyomda számára. A legbiztosabb az, ha a tervezett grafikát már az árajánlat kéréshez is csatoljuk.

A naptárak tervezése és nyomtatása egy izgalmas és kreatív folyamat, amelynek része a nyomdai árajánlat kérés is. Ahhoz, hogy az ajánlat pontos és átlátható legyen, fontos, hogy részletesen megadjuk a tervezési paramétereket, beleértve a naptár típusát, kivitelét, méretét, mennyiségét, határidőt és a grafikai adatokat. Ezek az adatok meghatározzák az árakat és a nyomtatási folyamatot, és segítenek abban, hogy a végeredmény minden elképzelésünknek megfelelő legyen. Bátran kérd ajánlatot a kiválasztott nyomdától, és élvezd az egyedi naptárak létrehozásának folyamatát, amelyek minden nap emlékeztetnek majd az előttünk álló lehetőségekre és céljainkra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek