Mindent a közösségért? A FOMO jelenségről és a cigizésről röviden

iho   ·   2021.11.04. 12:00

Dohányzol, de úgy érzed, hogy ideje leszokni? Mégsem kezdesz bele, mert ha esetleg sikerül, akkor attól félsz, hogy nem fogsz beleilleni a társaságba? Hidd el, emiatt nem éri meg tovább mérgezned a szervezeted, hiszen számos megoldás létezik, ami kevésbé káros. 

Mi az a FOMO?

Maga a FOMO egy jelenség, aminek a jelentése az, hogy félünk, hogy kimaradunk valamiből, ha nem csináljuk azt, amit a többség. Ez a mozaikszó az angol Fear of Missing Out kifejezésből ered. Ez leginkább a miatt alakult ki, mivel a közösségi médiának köszönhetően az ismerőseink majd minden pillanatáról tudhatunk és megállapíthatjuk, hogy mennyire boldog az éppen aktuális tevékenységében vagy párkapcsolatában. Emiatt a többségben kialakul egy bizonyos kisebbségi érzés, hogy nélküle történik mindez, és nem elég fontos, kimarad valamiből. Hiszen ki ne ismerné a mondást, hogy ami nincs fent a közösségi platformokon, az meg sem történt vagy éppen meg se ettük? 

Biztos veled is előfordult már, hogy elmentél egy étterembe, és előbb lefotóztad az ételt, majd feltöltötted Instára vagy Facebookra. Bár az íze nem változott az ételnek, de biztos kielégítő volt a tudat, hogy a többiek láthatják, hogy neked hó végén is telik étteremre. De vajon mi hiányzik az életünkből, amit ezzel próbálunk pótolni?

Mi köze egymáshoz a FOMO-nak és a ciginek?

Alapvetően van az emberekben egy alapvető igény arra, hogy tartozzanak valahová. Ez általában egy baráti közösség, de mindenképp valami olyan forma, ami egy egységet biztosít. Hála a közösségi médiának, könnyedén szembesülhetünk azzal, hogy ki, mikor, mivel foglalja el magát, így erősödik mindenkiben az elégedetlenség érzése. 

Számos esetben ebből az érzésből fakad a dohányzásra való rászokás, hiszen nagyon kevés olyan ember van, aki ne a társaság hatására próbálta volna ki a cigit. Sok esetben maga az egyén nem is kívánja a cigarettát, csak sodródik az árral, majd arra lesz figyelmes, hogy őt is elérte a nikotinfüggőség. Pontosan ebből az érzésből fakad az is, hogy valaki bár józan ésszel tudja, hogy le kellene tennie a cigarettát, mégsem képes rá, hiszen nem szeretnének kimaradni a társaság életből és a különböző izgalmas sztorikból. Pedig bármilyen hihetetlen, erre a problémára is létezik üdvözítő megoldás.

Minden bizonnyal te is hallottál már a különböző hevítőkészülékekről és a hozzájuk tartozó hevítőrudakról. A Finom Füst webáruházban megtalálhatóak nikotinmentes és nikotinos rudak egyaránt. A leszokást természetesen a nikotinmentes hevítőrudak biztosítják, és sok esetben nem is kell kimaradni a fentebb jelölt eseményekből, hiszen ugyanúgy megy minden tovább, csak nincs jelen a nikotinfüggőség. Ugyanaz a mozdulatsor, ugyanaz a társaság, tehát nem változik semmi, csak megpróbálhatunk egészségesebben élni. 

Ha te is unod, hogy büdös a ruhád, kellemetlen szagú a leheleted, vagy éppen csak a tüdőd egészségért tennél valamit, akkor ne habozz, válts hevítőrudakra!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek