Mire figyelj, ha eredményesen szeretnél futni?

iho   ·   2024.04.06. 12:00

Ha most vágsz bele a futásba, akkor a következő néhány sor különösen hasznos lesz Neked. Ha pedig már gyakorlott futó vagy, akkor is érdemes kicsit megállni, és átgondolni, hogy vajon mindent úgy csinálsz-e, ahogy kell. 

Vannak olyan szabályok, amiket követni kell ahhoz, hogy a futás eredményes és lehetőleg sérülésmentes legyen. Igazából ez a sport nem más, mint folyamatos és egyre nehezedő célkitűzések sorozata. Ha az elsőt meglépted és elérted, akkor már jön is a következő. Így haladsz előre, így válik belőled egyre jobb és gyakorlottabb futó. Egyfajta függőséget is okoz, és mindig jó visszanézni, hogy honnan hová jutottunk el. 

De ahhoz, hogy ezek a célok teljesüljenek, bizonyos feltételeknek is meg kell lennie. Egyik ilyen például a lábbeli. A cipoteszt.hu oldal részletes futócipő kereső felületén 12 szűrési feltétel mentén tudod kiválasztani a legideálisabbat. Érdemes elidőzni itt, és részletesebb értékeléseket, véleményeket is elolvasni, hogy könnyebb legyen a döntés.

Az eleje és a vége

Bemelegítés és nyújtás: ezeket egyszerűen nem hagyhatod ki futás előtt és után! Aztán ott van még regeneráció is. Például feltöltöd az izmaid glikogén raktárát, sok folyadékot iszol, elmész úszni, vagy jógázol két futás között. De akár a hengerezés is sokat segíthet. Ha ezek közül bármelyik kimarad, könnyebben lesérülhetsz, és a fejlődés sem lesz olyan látványos. 

Mindent a fokozatosság elvén

Ha most kezded a futást, akkor törekedj a fokozatosságra! Ne akard azonnal megváltani a világot, nem kell heti 5 alkalommal futni! Heti 3 az ideális - ha kevesebb, akkor nem fejlődsz, ha pedig több az elején, akkor nagyobb az esélye a sérülésnek. Ha már nem okoz gondot a heti alkalom, természetesen fokozatosan emelheted az alkalmak számát. 

A távoknál is ügyelj arra, hogy lassan növeld, sokkal hatékonyabb és eredményesebb lesz. A tempót is fokozatosan növeld, így fogod megalapozni az állóképességed. Célszerű alacsony intenzitással kezdeni, akár belesétálni, és sokkal látványosabb lesz a fejlődés. 

Miért fontos a lépésszám?

Ha csak figyeled az órádon, de nem elemzed, akkor nem fogsz sokra menni a lépésszámmal. Futástechnikai hibákat tudsz vele kiszűrni. Például ha túl magasra szökkensz, nem lesz hatékony a futómozgásod. Ha azonban növelni tudod a lépésszámot, akkor a normális értékek közé kerül a vertikális oszcilláció, és jobb lesz a teljesítményed.

Legyen jó a futócipőd!

Ne sajnáld az időt és energiát arra, hogy megtaláld a Te futásodhoz leginkább illeszkedő cipőt. Az nem lesz jó, ha az edzőtermi lábbelidet használod. Ez a sport futócipőt igényel. Ne ess abba a hibába, hogy nem adsz a minőségre már az elején, mert könnyen kedved szegheti egy sérülés! Nem beszélve arról, hogy egy drágább típus jobban fog motiválni, és már csak az ára miatt sem fogod feladni a futást.

Ami pedig talán a legfontosabb: önmagadért fuss, a saját céljaidért. Ne azért, hogy kitedd valamelyik közösségi média felületre, és jöjjenek a lájkok. Ne másoknak bizonyíts, hanem saját magadnak! A kedvező körülményekre sem érdemes várni, mert akkor csak halogatásba torkollik a futás. Vágj bele most, kövesd a fenti a tanácsokat, és jönni fognak az eredmények!

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek