Mit együnk, hogy javuljon a memóriánk?

iho   ·   2021.01.05. 12:00

Sokan azt gondolják, hogy a memória javításához vagy egy adott eseménynél való jó teljesítményhez elég egy kis szőlőcukor vagy épp csoki. Igen ám, de jó tudni, hogy ahhoz, hogy a memóriánk is a topon legyen, ahhoz úgy is kell táplálkozni, hogy minden adott legyen hozzá. Lássuk, hogy mivel javíthatjuk a memóriánkat. 

Vitaminhiány = romló memória?

Sajnos így igaz. A bevitt vitaminok nagyban befolyásolják azt, hogy hogyan is gondolkodunk, mennyire pörög az agyunk és nem mellékesen milyen jó a memóriánk. Tehát a vitaminok nagy része nem csak az egészséges immunrendszerhez köthető, hanem az egészséges gondolkodáshoz is. Ahogy az idegrendszer, úgy az agyunk életében is nélkülözhetetlen a B12-vitamin, amit leginkább a májban, a sertés- és a marhahúsban és a halakban találunk meg. Aki ezeket nem fogyasztja, annak a legjobb, hogyha megfelelő étrend-kiegészítővel pótolja

Akadnak olyan helyzetek is, amikor indokolatlanul, de nagyon megkívánunk egy bizonyos gyümölcsöt vagy zöldséget. Ilyenkor a legjobb, ha hallgatunk erre, mert a szervezetünk tudja, hogy mire van szüksége. A fekete és vörös áfonya, eper, málna és szeder nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ami nagyon jól hat az agyi kapacitásra, míg az olajos magvak az emelt E-vitamin tartalmuknak köszönhetően állnak előkelő helyen a listán. 

A klorofill is jótékony hatással van az agyra, így a zöld színű zöldségek is kitűnő választásnak minősülnek.

Ami még jól hat

Bármilyen hihetetlen, valamit tudnak azok, akik vizsga közben csokit csipegetnek, mivel rendkívül jó hatással van a memóriára a benne lévő flavonoidoknak köszönhetően. Persze még rengeteg étel tartalmaz ilyet, de ritkán biztatnak csokievésre a jó eredmény érdekében. A tea és a bor is ide tartozik, de míg az előbbit lehet mértéktelenül fogyasztani, addig az utóbbinál mindenképp érdemes betartani a napi ajánlást. 

A tojás is igazi csodaszer, mert amellett, hogy jócskán tartalmaz B12-vitamint, emellett gazdag Omega-3 zsírsavakban is. 

A hal is jó a teljesítőképességre, így ha úgy érzed, hogy annak határán táncolsz, akkor minél előbb fogyassz belőle jó sokat. Ha pedig most vagy a topon, és talán már fokozni sem lehet a teljesítőképességedet, akkor se áltasd magad, mert hidd el, van tovább! Egy kis friss levegő és mozgás csodákra képes, sőt igencsak fokozni tudja a szellemi aktivitásodat. 

Végül pedig a fodros kel is jó hatással van az agyunkra, így biztosan nem felejtjük el, hogy mit is szeretnénk vásárolni, vagy éppen kivel és mikor beszéltünk meg találkozót. Igazi áldás ez a sokféle zöldség és gyümölcs, melyek mindent megtesznek azért, hogy frissen tartsák a memóriánkat, és mindig készen álljunk ara, hogy bármit megjegyezzünk. Nem hiszed? Egyél belőlük, és máris tudni fogod!
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek