Mit érdemes tudni a felfázásról és a húgyúti fertőzésekről?

iho   ·   2023.12.04. 13:00

A felfázást és a vele járó kellemetlen panaszokat a nők többsége már saját magán is tapasztalta, hiszen ez a probléma a hölgyek körében elég gyakori, egyeseknél rendszeresen visszatérő jelleggel jelentkezik. Ám azzal már sokan nincsenek tisztában, hogy mitől alakul ki ez a betegség, és egyáltalán van-e köze ténylegesen a hideghez.

Konkrétan mit nevezünk felfázásnak?

Nagyon sűrű vizelés inger, csípő érzés ürítéskor, zavaros vagy véres vizelet, deréktáji, alhasi fájdalom… ezen panaszok említésekor általában mindenki a felfázásra asszociál, és eszébe jutnak az olyan gyógymódok, mint az ülőfürdő, a gyógytea vagy a Myrobalan gyógynövény-komplexei közül a húgyúti fertőzések kezelésére szolgáló készítmény.

És ezzel most el is árultunk egy fontos dolgot: a felfázás valójában nem más, mint akut húgyúti fertőzés, amit a legtöbb esetben az E. coli baktériumok okoznak. Bár a közhiedelem szerint attól alakul ki, ha valaki sokáig ül vékony ruházatban egy hideg felületen, de a valóságban ez csak egy ok a sok közül, teljesen más körülmények is előidézhetik.

Mi minden okozhat húgyúti fertőzést?

Ez a betegség akkor alakul ki, ha az említett E. coli baktérium bejut a húgyutakba, és ott gyulladást okoz. Érdemes tudni, hogy ez a baktérium nem feltétlenül káros, hiszen alapesetben a bélflórában is megtalálható, ahol hasznos a jelenléte, gondot akkor okoz, ha bekerül a húgyvezetékbe és ott szaporodni kezd.

Ez többféleképpen is lehetséges:

  • Nedves közeg: a vizes, párás környezet kiválóan elősegíti a fertőzés kialakulását, ezért nem ajánlott sokáig viselni a nedves fürdőruhát vagy hosszabban időzni a hideg vízben. Pontosan ez az oka annak, hogy a felfázás nem a hideg időre korlátozódó szezonális probléma, hanem akár nyáron a legnagyobb melegben is kialakulhat.
  • Az intim területek higiéniájának elhanyagolása: ide tartozik a ritka vagy nem alapos tisztálkodás, a WC-papír helytelen használata, a túl ritka vizelés vagy akár a nem eléggé tiszta fehérnemű viselése.
  • Legyengült immunrendszer: az immunrendszer feladata, hogy védjen a fertőzések ellen, de ha nem elég erős ehhez, akkor szabad utat enged a kórokozók szaporodásának.
  • Szexuális tevékenység: ha az egyik fél intim higiéniája nem megfelelő, akkor a fertőzés egy aktus során könnyen átterjedhet a partnerére.
  • Vesekő: a veseköveket fontos kezelni, hiszen ha elhanyagoljuk őket, akkor számos egyéb probléma mellett gyulladást okozhatnak a húgyvezetékben is.

Miért gyakoribb ez a probléma a nők esetében?

A felfázás általában a női nem betegsége, férfiaknál sokkal ritkábban fordul elő. Ennek egész egyszerűen biológiai oka van, ugyanis a hölgyek sokkal rövidebb húgycsővel rendelkeznek, ami a végbélnyíláshoz nagyon közel helyezkedik el, így a baktériumok sokkal könnyebben bejutnak oda.

Ám mégis akadnak olyan nők, akiknél csak elvétve jelentkezik ez a probléma, míg mások rendszeresen küzdenek vele. Ez függ az egyéni higiéniás szokásoktól, illetve az immunrendszertől is.

Érdemes odafigyelni szokásainkra, és ha kell, természetes kezeléshez folyamodni.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek