Mit érdemes tudni a munkavédelemről?

iho   ·   2022.11.14. 12:35
00_munkavedelem

Az egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosítása minden cég esetében rendkívül fontos, ezért akármilyen vállalkozásról is van szó, a munkavédelemre kiemelt hangsúlyt kell fektetni. De melyek azok a fő szempontok, amelyeket szem előtt kell tartani, és mi a különbség a munkabiztonság, illetve a munkaegészségügy között?

Mindenki, aki dolgozott már alkalmazottként, emlékezhet munkavédelmi oktatásra, de legalábbis arra, hogy aláírta az erről szóló szükséges nyilatkozatokat. Ez nem véletlen, hiszen minden cég számára törvényi kötelezettség, hogy megteremtse a biztonságos munkakörülmények legalapvetőbb feltételeit, legyen szó irodai munkáról, vagy éppen komolyabb védőfelszerelést igénylő, veszélyesebb feladatokról.

Munkabiztonság vagy munkaegészségügy?

A munkavédelem két fő területe a munkabiztonság, illetve a munkaegészségügy. A munkabiztonság gyakorlatilag balesetmegelőzést jelent, illetve annak biztosítását, hogy a bekövetkezett balesetek után minden szükséges intézkedés megtörténjen. Egy munkahelynek mindent meg kell tennie a különböző veszélyforrások kiküszöböléséért, illetve, ha mégis megtörtént a baj, intézkedéseket kell tennie, hogy később ne fordulhassanak elő ilyen események.

A munkavédelem másik fontos területe a foglalkozás-egészségügy vagy munkaegészségügy, melynek célja az egészséges munkakörülmények megteremtése és fenntartása a dolgozók számára. Legyen szó munkaélettanról, lélektanról, a munkahely munkakultúrájáról vagy éppen a felmerülő foglalkozási ártalmakról, az adott munkahelynek kötelessége odafigyelnie, hogy a dolgozókra nehezedő terhelés ne okozzon egészségkárosodást.

A munkavédelmi szabályok ismertetése

Bár nem jogszabályi kötelezettség munkavédelmi szabályzatot készíteni, annak megléte bizonyos esetekben nagyban megkönnyítheti a munkát. A munkavédelmi szabályzat tartalma mindig függ az adott cég tevékenységétől, azonban fontos, hogy a benne foglaltak átláthatóan és szakszerűen legyenek megfogalmazva. Noha valóban nem kötelező, amennyiben a cég vezetése szabályzat készítése mellett dönt, egy ellenőrzésnél a hibás szabályzat vagy a szabályzat be nem tartatása egy esetleges ellenőrzés során büntetést vonhat maga után, így a szöveg elkészítéséhez érdemes szakértők segítségét kérni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek