Mit érdemes tudni a zárak típusairól?

iho   ·   2023.05.02. 12:00

Attól függően, hogy milyen nyílászáróba szeretnénk zárszerkezetet vásárolni, eltérő zártípusokra lesz szükségünk. Éppen ezért jó, ha tisztában vagyunk a legalapvetőbb csoportosításokkal, hiszen ha tudjuk, mit is kell keresnünk pontosan, akkor gyorsabban és biztosabban találunk rá az ideális megoldásra. 

Ebben a cikkben ismertetjük a lehetőségeket, hogy segítsük a választást. Amennyiben éppen zár beszerzése előtt állsz, tarts velünk, és egyszerűsítsd le magad számára a vásárlást!

Mit is szeretnénk pontosan?

Talán furcsának tűnik, hogy ezzel a kérdéssel kezdünk. Pedig sokan nem tudják pontosan, hogy mire van szükségük. A zár és a zárbetét fogalma sokszor összekavarodik ugyanis. A zárbetét az a része a zárnak, amibe a kulcsot beledugjuk. Ez külön is cserélhető, így a kulcs elvesztése esetén például elegendő lehet ennek a cseréje. Ha zárat akarunk vásárolni, akkor viszont nézzük meg a Zardiszkont.hu minőségi zár kínálatát! Itt a könnyebbség kedvéért külön kategóriákba rendezték számunkra a termékeket, így könnyebben rátalálunk a keresett modellre.

De milyen kategóriák léteznek egyáltalán, s ezek között melyik mikor számít ideális döntésnek? 

Ismerkedjünk meg a lehetőségekkel!

Először is gondoljuk át, hogy hol alkalmazzuk majd a beszerezni kívánt zárat! A bejárati ajtóba kerülhet például bevésőzár vagy portálzár is. Ezek olyan fő zárak, amelyek révén biztonságossá tehetjük a bejáratot, ezért kiemelt jelentősége van annak, hogy megfelelő modellt válasszunk. A biztonsági funkciók azonban nagyrészt a zárbetét tulajdonságaitól függnek majd, így ebben az esetben sokkal inkább az lesz a kérdés, hogy megfelelő méretet választottunk-e.

Mivel a zár számára eleve egy kialakított hellyel rendelkezünk, ezért fontos, hogy precízen határozzuk meg azokat a méreteket, amelyek ismerete nélkülözhetetlen. Nemcsak az a kérdés, hogy milyen magas vagy széles, illetve vastag egy zár, hanem az is, hogy a kilincs és a zárbetét hol és hogyan helyezkedik el rajta. Ezeket pontosan kell tudni, ha nem akarjuk farigcsálni a nyílászárót, s meg szeretnénk tartani a meglévő kilincsgarnitúrát is. 

Leírva elég bonyolultan hangzik a dolog, de elég megtekinteni egy vonatkozó rajzot a Zardiszkont.hu weboldalán az egyik zárra kattintva, s máris látni és érteni fogjuk, hogy mit és hogyan kell lemérni, hogy megfelelő méretű zárat válasszunk.

Nem csupán fő zárak léteznek

Gondolhatunk egy garázsra is, s azonnal érteni fogjuk, hogy miért elengedhetetlen az, hogy célirányosan, megfelelő ismeretek birtokában keresgéljünk. A garázskapura másfajta zártípus kerül, ahogy például egy bútorzár kialakítása is eltér a bejárati ajtóknál alkalmazottaktól. Ugyanígy értelemszerűen külön csoportot képeznek a másodzárak, a hevederzárak, az elektromos zárak, a tolózárak, a gömbzárak, valamint a pánikzárak is.

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mire is van pontosan szükségünk, nézzük meg az egyes változatokról elérhető képeket! Ezek rengeteget segíthetnek abban, hogy helyesen határozzuk meg a keresett zár fajtáját.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek