Mit érdemes tudnunk, mielőtt használt elektromos autót vásárolunk?

iho   ·   2022.10.20. 16:00
00_elektromos_auto

A használt elektromos autók piacának egyre növekszik a népszerűsége. Ahogyan fejlődik ugyanis ez a technológia, az emberek is úgy bíznak meg a tisztán elektromos autókban. Erre pedig még a folyamatos növekvő benzinárak is rátesznek persze egy lapáttal, na meg a mostani ingatag gazdasági helyzet. Viszont a meggondolatlan vásárlásnak nagy buktatói is lehetnek. Ezért ha épp mi is elektromos autót terveznénk vásárolni, mindenképp olvassuk el az alábbi tippeket.

Ne felejtsük el átnézni a jármű történetét

Az a helyzet az elektromos autókkal, hogy gyakorlatilag mindenféle típusa elképesztően keresetté vált. Ez viszont magával hozza a csalókat és persze az olyan személyeket, akik nem túl tiszta forrásból szeretnének túladni az autón. Az elektromos autók piaca virágzik, és egyre több köztük a nem tisztességes hirdetés. Ezért a legjobb, hogy a kinézett gépjárművet minden esetben ellenőrizzük az alvázszám alapján. Ezt nagyon könnyen megtehetjük például a carvertical.com/hu oldalon, ahol tökéletes pontossággal olvashatjuk el az elektromos autó előtörténetét. Milyen turpisságokra kell felkészülni, amit eltitkolhatnak? Például a baleseteken kívül az elektromos autónál az akkumulátor állapota is elég fontos tényező. Ezekre mindenképp figyeljünk tehát oda.

Fontos ismernünk a saját igényeinket – nehogy meglepődjünk

Az elektromos autó vásárlása bizonyos értelemben lutri, ha nem tudatosan állunk hozzá. Ennek oka a technológia viszonylagos frissessége. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ezek az autók nem fognak sokáig futni, egyáltalán nem erről van szó. Viszont bizonyos márkák bizonyos típusai teljesen eltérő konstrukciókkal rendelkeznek. Mivel még teljesen nem forrtak ki azok az igények, amelyeket az elektromos autók felhasználói támasztottak, ezért igencsak nagy a szórás. Pontosan emiatt érdemes a saját igényeinket ismerni egy ilyen autó megvásárlása előtt is. Talán még jobban, mint a hagyományos típusoknál. Mennyire szeretnénk, hogy gyorsan töltődjön? Milyen extrák kellenek bele? Gondolunk itt a tolatóradarra és a kamerákra, hiszen az elektromos autók szinte mindegyike tartalmazza általában a legmodernebb technológiákat. Szintén sarkalatos kérdés, hogy milyen sokat szeretnénk közlekedni vele? A használt elektromos autóknál mindig számolni kell azzal, hogy pár éven belül a hatótávuk csökken. Ahogyan más akkumulátoroknál is, itt is gyengül az akksi energiatároló ereje. Ezért mindig legyünk tisztában azzal, hogy a kiválasztott típus a korának megfelelően mennyire érintett a hatótáv csökkenésben. Ezen kívül azzal is számolni kell, hogy lehetséges, hogy idővel cserélhetjük az akkumulátorcellákat is. Ezért nem árt például olyan márkát választani, ahol nem költséges és könnyen, akár a saját városunkban is megoldható ez a művelet.

Alaposan járjunk utána az autó típusának

Ma már egyre több márka gyárt elektromos autót. Ezeknek a hatótávolsága, és az akkumulátor szavatossága is eltérő. Legyünk tisztában a saját igényeinkkel és döntsük el, hogy milyen tartós akkumulátorú autót szeretnénk. A jobb akkumulátorral rendelkező modellek drágábbak, viszont akár olcsóbbat is választhatunk, ha vállaljuk a cellák kicserélését. Persze, itt is az elavulás mértéke sok mindentől függ. Például milyen gyakran használjuk majd az autót, illetve mennyire fogjuk nyúzni azt? Egy elektromos terepjáró, amit főleg terepen használunk, valószínű kicsit gyorsabban merül majd idővel, mint egy olyan kisautó, amivel csak a boltba ugrunk el heti kétszer.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek