Mit kell tudni a fogágybetegségről?

iho   ·   2022.03.01. 12:00

Fogaink rendszeres ápolást igényelnek. Ha valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk biztosítani a megfelelő szájhigiéniát, akkor idővel különböző fogproblémákkal kell számolnunk. 

Az egyik leggyakoribb gond a fogágybetegség, ami nem más, mint a fogat körülvevő szövetek krónikus gyulladása. Bár a betegség kialakulása hosszú hónapokat, akár éveket vehet igénybe, gyakran már csak akkor derül rá fény, amikor komoly a probléma. 

De vajon mit kell tudni erről a betegségről? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat! 

Hogyan alakul ki a fogágybetegség? 

Ha fogainkat nem ápoljuk megfelelő módon, akkor olyan fogproblémákkal kell számolnunk, mint például a fogágybetegség. 

A betegség kialakulásának oka a fogakon megtapadó lepedék, amely kiváló táptalajt biztosít a különböző baktériumok számára. Amennyiben ez a lepedék hosszú időn keresztül a fogakon marad, fogkő keletkezik belőle. 

Bár erre megoldás a fogkő-eltávolítás, sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy a páciensek nagy része nem vesz részt rendszeresen ilyen kezeléseken. Ezt követően azonban észrevehetik, hogy ínyük pirossá, duzzadttá, érzékennyé válik, melyek az ínygyulladás árulkodó tünetei. 

Ezután már csak egy lépés a fogágybetegség kialakulása, amely kezeletlenül fogaink elvesztését okozhatja. 

Milyen tünetek esetén érdemes gyanakodni? 

A fogágybetegség jellegzetes tünetekkel bír. Ezek közé tartozik az érzékenység, a duzzadtság, a pirosság. Jellemző még a fájdalom, a kellemetlen szájszag, fogmosáskor vérzés. De ezenkívül jelen lehet még a visszahúzódó íny, a rések keletkezése a fogak közt, illetve a fogínytasak elválása a fogtól, a fogak elmozdulása.. 

A közhiedelemmel ellentétben a fogágybetegség azokat sem kíméli, akiknek a fogsorában beültetett implantátum található. Sőt, általánosságban elmondható, hogy az implantátumok hajlamosabbak a fogágybetegségre, így ez esetben még körültekintőbb és alaposabb szájápolásra van szükség. És minél jobb minőségű (=drágább) implantátumra.

A dohányzás és a fogágybetegség

Köztudott, hogy a dohányzás nincs jó hatással egészségünkre, így fogaink, ínyünk állapotára sem. Ez a káros szokás is hozzájárulhat a fogágybetegség kialakulásához, hiszen a dohányosoknál jellemzően több plakk található a fogakon, a rendszeres fogápolás ellenére is. 

Ennek következtében a fogágybetegség általában gyorsabban zajlik le a dohányzóknál, mint a nemdohányzók esetén. Ez azt jelenti, hogy a fogvesztés sokkal rövidebb idő alatt bekövetkezhet. Ráadásul az is rossz hír, hogy a betegség kezelése sokkal több időt és energiát igényel. 

A fogaink egészsége érdekében ajánlott abbahagyni a dohányzást! 

A fogágybetegség tehát az egyik leggyakoribb szájproblémák közé tartozik, amely komoly odafigyelést igényel. Ha tüneteket észlelünk, akkor azonnal forduljunk szakemberhez!

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek