Mit kell tudni a futárcégek teljesítményalapú bérezéséről?

iho   ·   2023.06.03. 12:00

Nagyon sok ember nem tudja, hogy milyen bérezési rendszer lenne számára a megfelelő, s amikor több különféle ajánlatot felkínáló vállalathoz is jelentkeznek, akkor elbizonytalanodnak. Vannak fix és teljesítmény alapú bérezési rendszerek is. 

Tulajdonképpen mindegyiknek megvan a maga előnye, ám a következő cikkben most tisztázni szeretnék, hogy melyik mit jelent, illetve összekapcsoljuk a sofőr, futár munkakörökkel is a témát. 

Teljesítmény alapú bérezés a fuvarozás világában

Napjainkban sokféle munkakör közül válogathatunk, és ezeknek általában a bérezése is eltérő. Teljesítmény alapú bérezéssel nyíregyházi futár állás is vállalható, ha kifejezetten ezen a területen kívánunk elhelyezkedni. Ez tulajdonképpen sokféle előnnyel jár.

Gyakran megesik, hogy a futárszolgálatok, fuvarozó vállalatok ezt a bérezési rendszert választják, mert rugalmas, és jobban illik a tevékenység végzéséhez. Arra gondolunk, hogy nem biztos, hogy a fix bérezés a legjobb választás a futár kifizetéséhez. Egy-egy futár nem feltétlenül dolgozik minden egyes nap ugyanannyit, s lehet, hogy eltéréseket figyelhetünk meg két munkaerő teljesítménye között is.

A teljesítménybér általában azt jelenti, hogy a termékek száma, míg szállítás esetén az ügyelek/címek száma jelenti a kifizetés alapját. Erre határoznak meg egy konkrét árat. Természetesen ez változó, mivel bizonyos futárcégek inkább az órabér meghatározását tartják a legjobb megoldásnak. 

A fix fizetés ezzel szemben azt jelenti, hogy minden hónapban ugyanakkora összeget kapunk a munkánkért. 

Milyen esetben járunk jól a teljesítmény alapú fizetéssel?

Ez akkor tűnik jó ötletnek, ha nem a hagyományos nappali munkarendben dolgozunk, hanem rugalmas munkaidőben. Előfordulhat, hogy egyik nap kevesebbet, míg a másik nap többet megyünk. Ilyen esetben lehetetlen fix béreket megállapítani. 

Tudunk kalkulálni! Habár a fix fizetéssel is egyszerű számolni, de a teljesítményünkhöz köthető bérezéssel szintén kalkulálhatunk, főleg akkor, amikor tudjuk, hogy nagyjából hogyan fogunk teljesíteni az adott napon, héten és hónapban. 

Mire figyeljünk, ha így fizetnek ki minket?

A teljesítmény alapú fizetéssel nincs semmi baj, ám érdemes megnézni, hogy miféle vállalat ajánlja fel nekünk, mivel érhetnek kellemetlen meglepetések is minket. A legfontosabb talán az, hogy ha egy cég teljesítménybért állapít meg, tudja biztosítani a szükséges munkamennyiséget. 

Gondolunk itt arra, hogy hiába tűnik jó ajánlatnak az egy darabszám ára, ha egyszerűen nincs annyi munka. A megbízható munkáltatónak képesnek kell lennie minden hónapban ugyanazt a bért vagy a számunkra megfelelő munkamennyiséget biztosítani.

Nekünk kell mérlegelni, hogy passzol-e hozzánk ez a bérezési forma vagy sem, s magát a folyamatot szintén sok tényező befolyásolhatja, a legfontosabb azonban mégis az lesz, hogy mi hogyan képzeljük el a jövőnket. 

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek