Mit kell tudni a gyepöntözésről?

iho   ·   2021.01.06. 12:00

Mi értelme van a csodaszép kertnek, ha a gyep maga nem kifogástalan? Ha most tervezitek felújítani a kerteteket, bizonyára örülnétek némi plusz tanácsnak, hogyan is kell nekikezdeni.

A kert és a gyep ápolása nem ördögtől való tudomány, mi pedig a következőkben szeretnénk minden fontos információt átadni neked, hogy a házad kertje vagy épp a lakásotok terasza úgy nézhessen ki, ahogy Te szeretnéd! Olvass tovább, ha szeretnél mindent megtudni a gyepöntözésről és a gyepről való gondoskodásról!

A gyepöntözés alapjai

A legfontosabb már az elején tisztázni, hogy a gyepöntözésnek három alapelve van, amelyeknek mind teljesülniük kell ahhoz, hogy minden problémamentes lehessen. Természetesen, mint minden növény esetében, a legnagyobb felelősség a Te kezedben van, hiszen Te ápolod a kertet.

A tápanyagok biztosítása a második és legkönnyebben teljesíthető feltétel, ugyanis a megfelelő anyagok használatával a föld dúskálni fog a számára szükséges anyagokban.

A víz a harmadik kritérium, s mind közül ez a legproblémásabb. Sokszor azt gondoljuk, hogy az öntözés, az öntözőrendszer véletlenül sem lehet a kertünkben fellépő problémák okozója. Pedig a vízmérés nagyon fontos része a kertápolásnak. A túl sok és a túl kevés víz sem jó. 

A víz hatása a gyepre

A gyep gondozása fontos, ezen belül pedig gyep öntözése elengedhetetlenül fontos, ha szép, ápolt fűre szeretnénk lépni. Ha megfeledkezünk a gyep öntözéséről, és nem gondoskodunk a megfelelő mennyiségről, a gyep legyengülhet - ilyenkor szárad szalmasárgára -, könnyen lebetegedhet, a tápanyagszórás után égési sérülések jelentkezhetnek, ráadásul ez akadályozni fogja a tápanyagfelvételt is.

Mi történik, ha túl sok vizet kap a gyep? Patogén gombák kezdenek majd elszaporodni a földben, a gyep gyökérzete felszokik  a talajfelszín közelében, így rosszabbul reagál majd a téli-nyári stresszhatásokra. Levegőtlenné válik tőle a talaj, így a benne élő növények fulladozni kezdenek majd, ráadásul kimossa az összes fontos tápanyagot a talajból.

Vízmérés egyszerűen

Szeretnéd ellenőrizni, hogy milyen körülmények uralkodnak a kertben? Tegyél le a kertben egyenletesen, a problémás és egészséges területekre egyaránt műanyag egyforma edényeket. Az edénybe kerülő víz az öntözések után könnyen elárulja, van-e gond az öntözőrendszereddel. Ha egyenletes a rendszer vízkijuttatása, akkor valószínűleg nem ez okozza a kert problémáit. 

Mi lehet a probléma okozója? Mit kell jobban megfigyelni?

  • Azt, hogy milyenek a domborzati viszonyok a kertben.
  • Azt, hogy milyen a talajminőség!
  • Azt, hogy van-e vízrabló növény, például egy fa a problémás gyepterület közelében.
  • Hogy milyen típusú a fű a kertben, ugyanis mindnek más-más körülményekre van szüksége.
  • Azt, hogy milyen a napozottság, azaz hogy a nap hogyan éri az egyes területeket.
  • Az öntözőrendszer telepítési hiányossága (vízborítottság).

Vízméréssel gyorsan  végére lehet járni az öntözés mennyiségének és a telepített öntözőrendszer működésének.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek