Mit lehet tenni a pamut bolyhosodása ellen?

iho.hu   ·   2024.06.10. 08:00
https-cseppke.hu - 2024 június - Cikk3

Mit érdemes tudni a pamutról? Miért érdemes olyan ruhadarabot választani a gyermek számára, amely ebből az anyagból készül? És mit lehet tenni a pamut bolyhosodása ellen? A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban. 

A segíteni akarásból és színtiszta jóindulatból született márka, a Cseppke hálózsákjai pamut anyagból készülnek. Érdemes megtekinteni a kínálatot, mivel minden egyes darab kiváló minőséget képvisel.

A pamut legfontosabb jellemzői 

A pamut hipoallergén anyag, nem irritálja a bőrt, ezért kifejezetten jó választás a gyermekek esetében. Továbbá ez az anyag pihe-puha, légáteresztő és nem töltődik fel elektromossággal. Mindezeknek köszönhetően kellemes viseletet biztosít. 

Azonban a pamutnak ugyanúgy, mint a többi anyagnak, vannak kevésbé előnyös tulajdonságai is.

Az anyag kevésbé előnyös tulajdonságai

A pamutról azt is érdemes tudni, hogy könnyen gyűrődik, és fizikai behatásra hajlamos a bolyhosodásra. Szóval ettől az anyagtól nem lehet elvárni, hogy ne bolyhosodjon. El kell fogadni ezt a minimális negatív tulajdonságot, amit érdemes bevállalni azért a sok-sok pozitív tulajdonságért cserébe, amely jellemző erre a kelmére. 

A dörzsölés okozza a szöszösödést, ez tehát már mosás nélkül is megjelenhet. Például akkor, ha a gyermek egy nyugtalan éjszakán át folyamatosan forgolódik a pamutból készült hálózsákjában. Azonban van néhány praktika, amelyekkel csökkenteni lehet a bolyhosodás mértékét. 

Kipróbált praktikák a bolyhosodás ellen

  • Mosás előtt mindig ki kell fordítani a ruhadarabokat, így megelőzhető, hogy azok külső felületét dörzsölés érje, ráadásul így az egyéb darabok cipzárjai, gombjai és kiálló részei sem okoznak sérülést.
  • Kímélő programmal kell mosni, így a lassabb forgás által csökkenthető a károsító egymáshoz dörzsölődés.
  • Pici ecetet célszerű adni a mosáshoz, amellyel megelőzhető a bolyhosodás.
  • Alaposan szét kell válogatni a ruhadarabokat a mosást megelőzően, és figyelni arra, hogy durvább anyagok, például farmer, ne kerüljenek a pamut mellé.
  • Nem szabad teletömni a mosógépet, ugyanis a túl sok ruhának nem lesz elég helye a dobban való mozgásra, ennek eredményeként dörzsölni fogják egymást.
  • Mellőzni kell a durva mosószerek, fehérítők használatát, ugyanis ezek a textilszálakat tönkreteszik.
  • Érdemes öblítőt használni, amelynek összetevői az anyag szálait körbeveszik, és ezáltal védelmet biztosítanak mosás közben a dörzsölődés ellen.
  • Célszerű mellőzni a pamutanyag esetében a szárítógép használatát. Amennyiben mégis szükség van rá, akkor kímélő programot, alacsony hőfokot kell választani. 

Ha mégis kialakult a bolyhosodás, akkor az egy egyszerű műanyag borotva vagy boholytalanító készülék segítségével könnyen eltávolítható. A Cseppke hálózsákok esetében is alkalmazhatók a fentebb felsorolt tippek.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek