Mitől olyan különlegesek a kültéri falfestékek?

iho   ·   2023.09.16. 12:00

Amikor napirendre kerül az egyik leggyakoribb, akár minimális tudással és kézügyességgel elvégezhető munkafolyamat, a festés, akkor a legelső lépés a minden szempontból megfelelő festékek beszerzése, amikkel tökéletes végeredményre tehetünk szert.

A kínálat feltérképezése során valószínűleg az lesz az első gondolatunk, hogy “hú, de sokféle festék létezik!”, és ez valóban így is van, így korántsem mindegy, hogy pontosan hol, milyen falfelületen kívánjuk alkalmazni őket.

A Bíborfesték Üzletház kültéri festékei például akkor tesznek jó szolgálatot, ha nem beltéri, hanem szabad ég alatt lévő, teljesen vagy félig nyitott helyiségekben lévő falakat szeretnénk festeni. Nézzük, hogy mit érdemes tudni ezekről a termékekről, és miért is annyira különlegesek?

Speciális összetétellel rendelkeznek

Elég csak egy kicsit belegondolni abba, hogy a kültéri felületek milyen környezeti hatásoknak vannak kitéve ahhoz, hogy megértsük: a festékeknek speciális receptúra alapján kell készülniük, és nem elegendőek azok az összetevők, amiket a beltéri festékek tartalmaznak.

Gondoljunk csak például egy forró nyári napra, amikor az UV-sugárzás egész nap éri a falfelületeket, vagy egy esős délutánra, amikor úgy szakad az eső - többek között a homlokzatra is - mintha dézsából öntenék a vizet. Arról meg már ne is beszéljünk, amikor 0 fok alá csökken a hőmérséklet!

A kültéren alkalmazott festékeknek képesnek kell lenniük arra, hogy ezeknek a sok esetben kifejezetten zord körülményeknek, hatásoknak ellenálljanak anélkül, hogy közben megrongálódnának.

Ellenállnak az UV-sugárzásnak

Egy kiváló minőségű kültéri festék olyan adalékanyagokat is tartalmaz, melyek hatására UV-állóvá válik. Ez azt jelenti, hogy nem kell tartanunk attól, hogy kifakul a kültéri falfelületek színe, vagy ami legalább ennyire bosszantó, elkezd töredezni, leválni róluk a festék.

Más környezeti hatás sem tehet kárt bennük

És persze, nem csak ez az egyetlen jogos elvárásunk egy kültéri festékkel szemben. Nagyon fontos, hogy olyan legyen az összetétele, aminek hatására nehezen nedvesedik át, ezáltal pedig kivédhetjük azt, hogy elinduljon az algásodás vagy penészesedés folyamata.

Ne bízzuk a véletlenre a választást!

Látható tehát, hogy a kültéri festékek olyan speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek alkalmassá teszik őket arra, hogy szabadtéren kerüljenek alkalmazásra. Azaz olyan helyszíneken, ahol az időjárási elemek és egyéb környezeti jelenségek folyamatosan hatást gyakorolnak rájuk. 

Éppen ezért nagyon fontos, hogy kellő tudatossággal és alapossággal válasszuk ki a festékeket, amik a homlokzatra, lábazatra, a terasz vagy az erkély falára kerülnek majd. Szerencsére nem kell sokat keresgélnünk, ugyanis a Bíborfesték Üzletház webshopjában szereplő termékek között megtaláljuk, amit keresünk. 

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek