Monti körkép: milyen előnyei vannak a 27,5-es keréknek?

iho   ·   2022.03.04. 12:00

A Mountain Bike kerékpárok sokáig jól megvoltak a 26”-os kerekekkel is, de attól még, hogy valami jó, lehet sokkal jobb is. A 26”-os kerék egy hobbi biciklis számára bőven kielégítő lehet, de azok, akik szenvedéllyel űzik a hegyi bringázást vagy versenyzést, már ki voltak éhezve az újításra. 

A nagyobb kerekek többnyire jobban teljesítenek a terepen, de természetesen mint mindennek, ezeknek is megvan a maga hátránya, amivel vagy hajlandó kiegyezni az ember vagy nem. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy mivel jár, ha valaki bevállalja a 27,5”-os méretet.

Az élet nagy keréken…

Egy kerékpár megvásárlása előtt néhány kérdést érdemes őszintén és alaposan körbejárni: Milyen céljai vannak a bicajjal? Milyen gyakran, milyen közegben fogja használni? Munkába járáshoz kell vagy kirándulna vele? Ki szeretné próbálni magát extrémebb terepen? Versenyen is indulna? A kapott válaszok jól körbehatárolják kategórián belül is azt a fajtát, ami a leginkább alkalmas az egyéni célok megvalósításához. 

További fontos kérdés az is, hogy mekkora az ideális bicó. A helyes méret mindig a leendő tulajdonos testi adottságaitól függ. Elsősorban a magasság a meghatározó, de a végtagok hosszát is figyelembe kell venni! A kéznek könnyen el kell érnie a váltókat, a féket. A bicaj vázának a kialakítása típusonként módosulhat, ezért először határozza meg a célt, hogy mire szeretné használni a cangát, ezután kezdje el próbálgatni a különböző modelleket!

A 27,5 coll előnyei és hátrányai

Ezeknél a bringáknál (mivel több olyan verseny van, ahol felfelé is hajtani kell) minden fölösleges grammtól igyekeznek megválni. A bringa váza emiatt több anyagból is készülhet, de minél könnyebb a váz alapanyaga, annál drágább lesz a kerékpár ára. 

A nagyobb kerék némi súlytöbbletet jelent, legalább 5%-kal nehezebb a 27,5”-os változat a klasszikus méretűnél. Az ösvények adta kiszögelléseken, természetes akadályokon is hatékonyabban tud átgördülni, és a technikásabb részeknél is eredményesebb, mint kistestvére. 

A kisebb felnik viszont hamarabb felveszik a kívánt tempót, viszonylag kevés erőkifejtés mellett is. Ezzel szemben a nagyobb átmérővel, ha már megvan a tervezett sebesség, akkor tartja is azt, tehát lényegében mégis gyorsabb. Ha kifejezetten elsőrendű MTB bicajra vágyik, nézze meg a Kerékpárwebshop.eu 27,5”-os MTB kerékpárjait, és válogasson európai gyártók minőségi termékei közül! 

Növelje a komfortot!

Az MTB kerékpárok nem a kényelmükről híresek: a hegyi bringázás és a vastagon párnázott nyereg is elég távol állnak egymástól. Mindazonáltal van néhány apróság, amit érdemes pluszban a bicajra felszerelni, hogy növelje a komfortérzetét. Ilyen például a kulacstartó szem, amiből egy minimum kell, de a kettő sem túl sok. Bizonyos felhasználási területeken jó szolgálatot tesz a zárható villa és a vezérelhető magasságú nyeregcső is. A ballonosabb gumiköpenyek használatához olyan vázat kell keresni, amiben kényelmesen tudnak futni.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek