Nagyító alatt a műszaki menedzser pálya

iho   ·   2023.09.18. 12:00
41

A sokoldalúság manapság egy olyan erény a munkaerőpiacon, amelynek birtokában rendkívül nagy előnyre tehetünk szert a többi munkavállalóval szemben. Egyre több olyan pozíció kerül meghirdetésre ugyanis, amelynél a feladatok több különféle kompetenciát igénylő kihívásokkal járnak.

Ez főleg a vezető pozíciók esetében figyelhető meg. Ott van például a műszaki menedzser pálya, amely a műszaki és gazdaságtudományi területek elméletei, eszközrendszerei és metódusai mellett, a jogi és természettudományi területeket is igénybe veszi. Egyéb vezetői állásokért látogasson el a hivatkozásra!

No, de kik azok a műszaki menedzserek?

Ez egy eléggé újkeletű szakma, csupán a múlt század második felétől mutatkozott fokozott igény a műszaki és gazdaságtudományi ismeretekkel egyszerre rendelkező szakemberek iránt.

Azóta pedig ez az igény csak tovább nőtt, és a műszaki menedzserek olyannyira keresetté váltak, hogy rengeteg elhelyezkedési lehetőség nyílt meg azok előtt, akik hajlandóak kitanulni ezt a hivatást.

Ilyen lehet például a gépipar, az autóipar, az elektronikai ipar, sőt akár még az építőipar is, amelyeken belül a projektmenedzsertől kezdve a minőségbiztosítási mérnöki pozícióig szinte bármit el tudunk látni.

Mennyit lehet keresni ebben a pozícióban?

Ahogy az elhelyezkedési lehetőségek, úgy a bérek is igazán széles skálán mozognak a műszaki menedzser pozícióban. A jelenlegi adatok szerint az elérhető bruttó havi fizetések 407 ezer és 1 millió 300 ezer forint között mozognak.

Hogy mi milyen összegre számíthatunk, azt leginkább az eddigi tapasztalataink mértéke és a meglévő kompetenciáink határozzák meg.

Ha még nem végeztük el szükséges képzést

A műszaki menedzser pozíció betöltéséhez legalább egy alapszakos diploma szükségeltetik, amely szerencsére számos nagyobb egyetem képzésén megszerezhető, összesen 7 félév alatt.

Ráadásul kiválaszthatjuk azt is, hogy milyen területre szeretnénk specializálódni: vállalati gazdálkodás vagy vállalati folyamatok. Ha az előbbire esik a választásunk, akkor a tanulmányaink során főként a pénzügyi ismeretek és a vállalati stratégia kerül előtérbe. Az utóbbi esetében pedig az oktatás során az egyes vállalati folyamatok megismerésére, a projektek tervezésére és munkacsapatok irányítására fogunk fókuszálni.

De ami még jobb hír, hogy a képzés levelezőn is elvégezhető, így ha van már főállásunk, akkor azt nem kell feltétlenül feladnunk a tanulmányaink miatt. Miután pedig megszereztük a szükséges képzettséget, elkezdhetjük böngészni az állásportálok, például a Gyöngyösállás kínálatát. A nagyobb webhelyek mellett érdemes a kisebbeken is körülnézni, hogy növeljük az esélyeinket.

Abban az esetben viszont, ha van már néhány olyan konkrét cég, amelyeknél szívesen dolgoznánk műszaki menedzserként, akkor azoknak a karrieroldalait is érdemes átfutni. Hátha olyan lehetőségre bukkanunk, amelyet az álláskereső oldalakon meg sem hirdettek.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek