Ne használj univerzális töltőt a laptopodhoz! Mutatjuk, miért

iho   ·   2022.08.06. 12:00

Ebben a cikkben bemutatjuk neked, hogy miért ne használj univerzális töltőt a laptopodhoz. Megnézzük, hogy mik azok az okok, amiért érdemes ezt elkerülni. És persze mutatjuk azt is, hogy mit tehetsz, ha egy megbízható töltési lehetőségre van szükséged.

Ne használj univerzális töltőt!

Legyen akár új vagy használt laptop, nem kell követned azt a trendet, hogy a hibás eredeti helyett univerzális töltőt vásárolsz! Érthető, hogy vonzóbb azt megvásárolni, mert olcsóbb, de egy-egy silányabb minőségű darab komoly gondokat is okozhat.

Ha te sem szeretnéd, hogy idő előtt megadja magát a laptopod, akkor ne kockáztass! Inkább küldd el megjavíttatni a töltődet, vagy vásárolj egy jó minőségű eredetit vagy kompatibilis kiegészítőt. De nézzük is, hogy miért nem érdemes egy univerzális változatot használni.

  1. Nem tökéletesek az illeszkedések

Sajnos előfordul olyan, hogy egy töltő nem tökéletesen illeszkedik a gép aljzatába. Sok esetben előfordultak ilyenek például a HP Smart univerzális töltőkkel. Online is találhatóak ezekről a kiegészítőkről olyan vélemények, hogy szervizben kötöttek ki, mert nem illeszkedett egymásba a két csatlakozó.

Ha ilyennel találkozunk, akkor nem a laptop lesz a bűnös, hanem minden esetben a töltő, mely nem tökéletesen kompatibilis.

  1. Nem keveredhetnek egymással a töltők

Egy Dell laptoptöltő esetén nem érdemes a HP-hoz való csatlakoztatással kísérletezni, mert károsíthatja az akkumulátort. Ráadásul eleve el is utasíthatja a gép már a csatlakoztatási kísérlet során. Nem érdemes hát ezzel próbálkozni!

  1. Áramerősség és feszültség

Az univerzális töltőket fel kell készíteni széles skálán mozgó feszültségértékekre és áramerősségi tartományokra. A legtöbb modellben van egy érzékelőegység, ami azonosítja az adott laptop paramétereit, ezáltal biztosítja a zavartalan működést.

Vannak azonban olyan esetek, amikor egy laptop töltőáramköre kiég. Egy-egy olcsó alternatíva használata akár komolyabb kiadásokhoz is vezethet.

Olyan laptopok is vannak a piacon, melyek egyszerűen nem működnek megfelelően a feszültségszabályozók miatt. Ezeknek a készülékeknek fontos, hogy megfelelően stabil és tiszta feszültséget kapjanak. Ilyenek például a Dell laptopok is, melyekhez hiába próbálunk meg csatlakoztatni univerzális töltőt.

Nem egyformák az egyes laptopok, és az energiaigényük is eltérő. Vannak olyanok, melyek hatalmas teljesítményt igényelnek. Míg mások sokkal kevesebbel is beérik. Például ha belegondolunk, hogy egy gamer laptopnak mennyi energiára lehet szüksége. És rakjuk mellé egy egyszerű adminisztrációs munkát végző alkalmazott gépét. Ég és föld!

Természetesen megvan a helyük az univerzális töltőknek is, de csak mint átmeneti kényszermegoldás. Persze köztük is vannak jó minőségűek, de hosszú távon érdemes kerülni őket.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek