Nehézgép szállítás – a logisztika csodái a nagy gépek világában

iho   ·   2023.07.26. 12:45
00_nehezgepszallitas

Valószínűleg mindenki találkozott már olyan géppel, ami bizony ránézésre is hatalmasnak mondható. Építkezéseken, útépítéseken, útjavításokon, felújításokon, vagy éppen a szántóföldeken gyakran látni ilyen szerkezeteket. Kellemes távolságból nagyjából senkiben sem merül fel az a kérdés, hogy kerülnek oda ezek a berendezések, ahol épp a dolgukat végzik? Mert hogy nem a saját „lábaikon” sétáltak be a terepekre, az biztos. S ez a megállapítás abszolút helytálló. Azoknak azonban a logisztika, a szállítmányozás megszervezése mindennapi kihívás, akik ezeket a gépeket munkában kívánják látni. De mi az, ami a segítségükre lehet?

Tapasztalat mindenekfelett!

A szakértelem, a hozzáértő gárda nélkülözhetetlen a szállítás kivitelezéséhez, valamint a folyamat minden egyes részletének végigzongorázásához. Viszont ezek olyan mozzanatok, amik nem pusztán az elméletbeli tudásnak köszönhetően állnak össze. Konkrétan gyakorlottság nélkül mit sem ér mindaz, ami a tankönyvekből elsajátítható. Magyarul azoknak a megbízóknak, akik súlyos gépparkkal rendelkeznek, olyan kivitelezőre van szükségük, akik az eredményes szállítást azért képesek garantálni, mert évtizedes gyakorlat áll a hátuk mögött. Mert nyilvánvaló tény, hogy az A-ból B-be juttatás nem a géptulajdonosok feladata, ez egy külön szakterület, ami képzettséget, gyakorlottságot követel.

Ezen kívül nem szabad megfeledkezni a váratlan helyzetekről sem, azaz arról, amikor a szerkezetek mentésre szorulnak. Ilyen kutyaszorítóba bármelyik gép kerülhet, ám a kamionok, félpótkocsik, tehergépkocsik is gyakran pácban találják magukat. Nyilván mindenki arra törekszik a rendszeres szervizeltetéssel, odafigyeléssel, hogy a hibák felbukkanásának esélyét nagyjából nullára redukálják, de ettől még a sűrűn használt anyagok, alkatrészek elkophatnak, elfáradhatnak, és váratlan balesetek is bármikor adódhatnak. Magyarul a nehézgép szállítás, avagy a munkagépszállítás, mint igény, bármikor felmerülhet.

Mit jelent az, hogy valami túlméretes?

A túlméretes szállítás lényege, mondhatni specialitása az olyan gépek mobilizálása, amik vagy méreteikkel, vagy súlyukkal, vagy mindkettővel kilógnak a sorból, és meghaladják a szabványos előírásokat. Mind belföldön, mind külföldön szigorú törvények zárják keretek közé azt, hogy mekkora gépek haladhatnak hagyományos formában az utakon. A paragrafusok beható ismerete elengedhetetlen egyébként, mert azért az Európai Unióban és kis hazánkban akadnak a szabályozásokban eltérések. Ezen jogszabályi háttér feltérképezése szintén a szállításért felelős cég feladata. A megbízónak nem kell feltétlenül tisztában lennie részletekbe menően a jogi fondorlatokkal. Önmagában az a tény elegendő, hogy az adott gép túlságosan nagy, ezért speciális szállítási körülményeket igényel.

A gépszállítás precizitással és összehangolt munkával valósítható meg a maga teljességében. A gyorsaság egyes helyzetekben, például mentésnél kulcsfontosságú, de egyébként is mindenkinek a tempós megérkezés az érdeke. A tréler, amely rendkívüli teherbírással büszkélkedik, szolgál alapként, amire végül az adott gép felkerül, és amelynek a hathatós közbenjárásával végül a célba érkezés borítékolható.

Ez így leírva egyébként nem is tűnik olyan bonyolultnak. De a gyakorlatban azért nem akármilyen koncentráltságot, szakértelmet igényel, hiszen minden aprónak tűnő mozdulatnak megvan a maga szerepe, jelentősége. Viszont, ha minden feltétel adott, onnantól kezdve semmiféle problémát nem jelenthet a kivitelezés, és az amúgy idegeskedésre okot adó szállítás átalakulhat egy nyugodt légkörben zajló logisztikai feladat teljesítésévé.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek