Nem babonás ballonosok Debrecenben

Varga György   ·   2013.08.19. 12:30
cim

Akár élcelődhetnénk is azon, hogy a 13 szerencsétlen szám, egy verseny történetében is, hiszen fennállása óta majdnem a legkevesebb versenyző fújja a meleg levegőt óriáslufijaiba reggel és  este. Másrészt viszont szerencse, hogy egyáltalán van verseny.

A Magyar Repülő Szövetség hőlégballon-szakágának évről-évre gondot jelent a nemzeti bajnokság megszervezése. Míg korábban – amikor még a fő szponzorok, a gázszolgáltatók aktívabbak voltak – 4-5 verseny is volt egy évben, ma ez korántsem előnyére változott, a 13. Debrecen Kupa ennek ellenére eleget tudott tenni a nemzeti bajnokság kívánalmainak.

Ébred a ballonos mezőny <br>(a szerző felvételei)

A hazai hőlégballonsport életének pillérei a nagy nemzetközi versenyek, a 2005-ös EB-t és 2010-es VB-t is Debrecen rendezte, sőt, már a 2015. évi Európa-bajnokság rendezési jogát is megkapta a cívis város, de ennek feltétele évente egy komoly verseny megrendezése.

Az augusztus 14-én megnyitott 13. Debrecen Kupára és 33. Nemzeti Bajnokságra eredetileg 16 hazai és három lengyel versenyző nevezett, de végül csak 11 magyar indult el. A külföldi résztvevők távolmaradásának oka a cseh, lengyel és osztrák bajnokság közelsége vagy ütközése a magyar versennyel. A hazai mezőnyből viszont hiányzik a korábbi eb-ezüstérmes Német Zoltán és a bajnoki cím védője, Török Sándor.

Meleg levegőt fújnak a ballonokba

Mindez a verseny képén nem látszik, a ballonok szépek, a feltöltés hangja sok érdeklődőt hoz a helyszínre a környező lakosok közül. A sportágra jellemző, a szélirány függvényében változó helyszín sajnos nem teszi lehetővé az előzetes tájékoztatást, különben még többen jönnének, főleg a lakótelepektől övezett tócóvölgyi felszállóhelyre, ahol az idei első felszállás történt.

Az időjárás kegyes volt, a tervezett 12 felszállásból  egyet fújt el a túl erős szél. A több gondot a gyenge, sokszor „összevissza” fúvó szél (a meteorológusok „bárikus mocsárnak” hívják) okozta, ami sokszor megtréfálta a versenyvezetőt a feladatkitűzés során, ami az ő baja. De a pilótákat is a végrehajtás közben, ami már az eredményeket is befolyásolta. Persze a ballonversenyeken azért van sok feladat, hogy kiegyenlítse ezeket a szórásokat, és lehetőleg a tudás domináljon.

Repülőrajt

A dobogó környékén nem nagyon akadnak új nevek, kivéve az egyenletes teljesítménnyel az ezüstérmet elnyerő Garab Szabolcsét. A bajnoki címvédő nem változott, a bajnok, a korábbi hatszoros bajnok, EB ezüstérmes debreceni Végh Sándor és az ős-debreceni „pulykás” ballonnal repülő Nyíri Áron egy hellyel hátra csúszott.

Eredmények: (18 feladat után)

1. Konecsni János 13691
2. Garab Szabolcs 12820
3. Végh Sándor 12131
4. Nyíri Áron 10293

Kapcsolódó hírek