Nyílt nap lesz a 75 éves pápai repülőtéren

Takács Zsolt   ·   2012.03.31. 16:30
cim

Pápa polgármestere Áldozó Tamás, és Magasy Zsolt alezredes közös sajtótájékoztatón jelentették be: idén születésnapot ünnepel a katonai repülőtér. A szülinapi tortára nem kevesebb, mint 75 gyertyát kell elképzelni. A repülőteret 1936-ban kezdték el építeni, majd 1937-ben már landolt az első bombázó repülőgép. Az MH Pápa Bázisrepülőtér jelenleg Nyugat-Magyarország egyetlen aktív katonai légikikötője. Pápa önkormányzatával közösen szervezik meg a többnapos ünnepségsorozatot, mellyel a bázis több évtizedes történelme előtt tisztelegnek – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az egyik NATO C-17-es a pápai előtéren <br>(fotó: Márványi Péter)

Az ünnepség várhatóan három napig tart, június 29. és július 1. között. A programok egyelőre előkészítés alatt állnak. A rendezvény nyílt nap jellegű lesz, így a széles nyilvánosság is betekintést nyerhet a katonai repülőtér kulisszái mögé. Mint arrról az iho/repülés beszámolt, a pápai bázison jelenleg a NATO közös szállítóezrede állomásozik három nagyteljesítményű C-17-es repülőgéppel.

A 2399/60 méteres kifutópálya madártávlatból<br>(fotó: kerozingozos.hu)

A rendezvény mellett egy hosszabb ideig látogatható kiállítás megnyitását is szervezik, mely bemutatja a pápai repülés történetét. Áldozó Tamás, a város polgármestere a lakosságot is ösztönözte: tárgyakat, fotókat, dokumentált történeteket várnak, melyek kapcsolódnak a pápai reptérhez.

Kapcsolódó hírek