Odafentről látni... 1.

iho/repülés   ·   2012.01.24. 19:00
odaf_cimlp

Az AirPano egy nem kereskedelmi vállalkozás, amely nagy felbontású, 3D légifelvételekre szakosodott. Orosz fotósok közössége, a panorámafelvételek elkötelezett hívei a tagjai. A planétánk érdekes részeinek 3D-túráját tűzték ki célul, hogy mindenki a levegőből láthassa, amit látni érdemes. A csapattagok elbeszéléseit olvashatják.

Ma még senki nem tudja, hogyan készítette Ivan Roszlijakov ezt a panorámafelvételt. Szemtanúk állítása szerint Ivan kinyitotta a repülőgép ablakát, hogy fotózzon, mielőtt a másodpilóta forgó szemekkel és dühödten megjelent, hogy elkobozza Ivan kameráját. Mások úgy látták, Ivan maga adta oda kameráját a másodpilótának, és kérte, nyúljon ki vele a kis kabinablakon, hogy felvételeket készítsen.

Ivan szerint:
Húsznapos visszautunk során a Mount Everest alaptáborából a barátaim és én elhatároztuk, felülünk a Nepal Airlinesra a világ leghíresebb hegyi repülőterén, Luklában, hogy Nepál fővárosába, Katmanduba repüljünk.

Az utazók a Himalája e nagyon is híres részét a világ minden tájáról azért látogatják meg, hogy láthassák földünk legmagasabb hegyét és a csodálatos panorámát. A hegymászás, bár komoly kihívást jelent, bárki részére elérhető bármilyen életkorban. Mégis a repüléshez kell a legtöbb bátorság.



Időspórolás céljából nagyjából száz nemzetipark-látogató választja évente inkább a repülést. A légitaxik csak reggelente repülnek, amikor a szél gyengébb, mint később. Felszállás előtt a legváratlanabb meglepetés az volt, hogy repülőgépet kellett váltanunk. A helyi szerelő elmagyarázta, hogy a menetrendben szereplő gép nem repülhet, mivel a hajtóműve nem elég erős, hogy a megnövekedett szélnek ellenállhasson. Már reggel 6-kor a reptéren voltunk, majd több mint két órát kellett várnunk, mire az „erősebb” gép megérkezett. A hegyeken át a repülést szerintem bármelyik gép tudta volna teljesíteni. Jöttek persze váratlan rázások és „légzsákba zuhanások”, amik csak gazdagították az utasok különleges tapasztalatait. Mégis, ami bárkinek kiverte a fejéből az aggódást, a kétségeket a légitaxi megbízhatóságáról és minőségéről, az a látvány volt a szemük előtt.

Himalája

Az utasok nemcsak távoli, hóborította csúcsokban gyönyörködhettek, hanem a hegyek lábánál elterülő falvakban, mezőgazdasági teraszokban, amelyek elborították a hegyvidéket.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.