Okosóra az építőiparban: a SURVIOT forradalma a szerkezetek megfigyelésében

iho   ·   2024.04.08. 11:15
01_okosora

Az épített környezet gondozása és megfigyelése kulcsfontosságú a modern városok biztonságának és fenntarthatóságának elősegítéséhez. 2023-ban egy innovatív, magyar startup, a SURVIOT Monitoring, egy rendkívül érdekes előadáson, a Dubajban megszervezett Big 5 Global Startup City eseményének keretein belül bemutatta, hogyan forradalmasítja ezt a területet az „infrastruktúra okosórájának” segítségével.

Az infrastruktúra megfigyelése

A közlekedési infrastruktúra az épített környezet legnagyobb terhelésnek kitett területe, aminek működtetése és fenntartása még a legfejlettebb országokban is kihívást jelent és gondokat okoz. A SURVIOT küldetése, hogy a szerkezetek gondozásának és megfigyelésének módját megváltoztassa, meghosszabbítva ezzel az élettartamukat, ezáltal növelve a biztonságot. Az infrastruktúra a városok életének gerincét képezi, megléte nélkülözhetetlen a zökkenőmentes mindennapjaink biztosításához. Az utak, hidak és alagutak elengedhetetlenül fontosak a modern közlekedés fenntartásában, ez által pedig a gazdasági fejlődés és a társadalmi jólét szempontjából is. A folyamatos megfigyelés lehetővé teszi a korai hibafelismerést és az azonnali beavatkozást, megelőzhetővé téve ezzel a kisebb, vagy akár súlyos baleseteket, állagromlást és a váratlan károkat is. Gondoljunk például a 2018-as genovai Morandi híd leomlására, ami nemcsak súlyos anyagi károkat, de hatalmas emberi veszteségeket is okozott. A tragédia megelőzhető lett volna a híd állapotának rendszeres felülvizsgálatával.

Az SHM (Structural Health Monitoring – Szerkezeti Állapot Monitoring) technológiájának alkalmazásával a SURVIOT okos megoldásokat kínál ezeknek a szerkezeteknek a folyamatos (valós idejű) és pontos megfigyelésére, hozzájárulva ezzel a városok biztonságának és fenntarthatóságának növeléséhez.

Teljes körű hídmonitoring ábra

Ez a megközelítés lehetővé teszi a már meglévő infrastruktúra élettartamának meghosszabbítását, valamint a jövőbeli tervezési, építési és karbantartási projektek hatékonyságának és biztonságának a növelését. Az SURVIOT az SHM technológia segítségével a társadalom számára egy megbízható és tartós infrastruktúrát biztosít.

Érdemes belegondolni, hogy mekkora problémát okozhat, ha egy ilyen fontos infrastrukturális elem nem megfelelően működik, vagy váratlanul szükségessé válik annak lezárása!

A Smart City és az SHM Integrációja

A SURVIOT nemcsak az infrastruktúra egy-egy elemében, hanem az átfogóbb okosváros-projektek, mint az okos közlekedési rendszerek vagy az energiahatékony épületek tervezésében és üzemeltetésében is fontos szerepet játszhat.

A smart city koncepció a városi élet minden aspektusát átalakítja, a közlekedéstől kezdve az energiahasználaton át egészen a közbiztonságig. A SURVIOT rendszer képes összekapcsolni a fizikai infrastruktúra állapotát a digitális városirányítási rendszerekkel, így elősegítve az okos városok zavartalan működését és fenntartható fejlődését.

Az okos közlekedési rendszerekhez kapcsolódva a SURVIOT hozzájárulhat a forgalmi dugók csökkentéséhez, a közlekedési infrastruktúra állapotának javításához és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. A rendszer valós időben gyűjtött adatai lehetővé teszik az infrastruktúrát felügyelő szerveknek, hogy gyorsabban reagáljanak a változásokra, optimalizálják a forgalom szabályozását, és javítsák a közlekedési hálózatok hatékonyságát.

Az energiahatékonyság terén a SURVIOT segíthet az épületek és más létesítmények energiafogyasztásának csökkentésében is. Az épületekbe telepített szenzorok nyomon követhetik a hőmérsékletet, páratartalmat és más környezeti paramétereket, lehetővé téve ezzel az energiafelhasználás finomhangolását és a fenntarthatósági célok elérését.

A SURVIOT megoldása

A SURVIOT rendszer egy forradalmi megközelítést kínál az építőipari monitoring területén. Az IoT-alapú technológia lehetővé teszi a szerkezetek, mint például hidak, alagutak, épületek és más kulcsfontosságú infrastruktúrák állapotának folyamatos és pontos megfigyelését. A rendszer valós időben gyűjti, elemzi és szolgáltatja az adatokat, így biztosítva a tervezők, építők és üzemeltetők számára a szükséges információkat a hatékony tervezési, építési, fenntartási, felújítási és karbantartási döntések és stratégiák megalkotásához, döntések meghozatalához.

A SURVIOT megoldásának középpontjában a szenzorok által gyűjtött adatok állnak, amelyek részletes betekintést nyújtanak a szerkezetek aktuális állapotába. Ez a technológia lehetővé teszi a tervezők számára, hogy a konstrukciók legkisebb rezgéseit, elmozdulásait és egyéb változásait is időben észleljék. A potenciális problémák így még azelőtt előre jelezhetővé válnak, mielőtt azok súlyos anyagi vagy emberi károkat okoznak.

A gyakorlatban ez az okos szerkezeti állapot megfigyelő platform képes azonnali értesítéseket küldeni, amikor a szerkezetek állapotát jelző paraméterek egy előre meghatározott küszöbértéket elérnek. Ez a proaktív megközelítés kulcsfontosságú a katasztrófák, mint például az omlások vagy egyéb szerkezeti hibák megelőzésében. A rendszer hosszú távú adattrendeket is képes nyomon követni, amelyek segítségével a szakemberek jobban megérthetik a szerkezetek viselkedését az idő múlásával.

A SURVIOT nem csak egy technológiai eszköz, hanem egy integrált platform is, amely a tervezéstől kezdve az építésen át az üzemeltetésig és karbantartásig támogatja az építőipari szakembereket, és minden érintett felet. A rendszer adaptív és skálázható, így minden projekt egyedi igényeihez igazítható, legyen szó kis méretű épületekről vagy nagyszabású infrastrukturális projektekről.

A SURVIOT rendszere már bizonyított a 2020-ban kezdődő M85 Sopron alagút építésénél végzett folyamatos monitoring tevékenység során. A Köröstarcsai Kettős-Körös híd szerkezetének megfigyelése alkalmával pedig a SURVIOT méréseinek és platformjának segítségével megállapíthatóvá vált, hogy a híd napjaink környezeti viszonyai és forgalmi terhelése mellett is biztonságosan működik.

Hídmonitoring szenzorok telepítési munkálata

A magyar startup által kínált megoldás tehát nem csupán egy monitoring eszköz, hanem egy átfogó megközelítés, ami hozzájárul az épített környezetünk biztonságának és fenntarthatóságának növeléséhez. Biztosítja, hogy az infrastruktúra képes legyen megfelelni a jelen és a jövő kihívásainak is, hiszen a jövő okosvárosainak kialakításához egy ilyen rendszer elengedhetetlen lesz.

A SURVIOT küldetése, hogy a szerkezetek folyamatos megfigyelésével új dimenziót nyisson az építőiparban. Ez a jövő útja, ahol a megelőző karbantartás és a kockázatalapú tervezés az új normává válik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek