Okostechnológiák alkalmazása az elektronikai gyártásban

iho   ·   2021.09.07. 12:00

Hosszú évekig az autóipar volt a robotok legnagyobb felvevőpiaca, de ez mostanában változni látszik. Az elektronikai ipar lett ma már a robot értékesítés meghatározó ágazata. A másik ok a robotok által végezhető feladatok bővülő köre, különösen az elektronikus alkatrészek és berendezések összeszerelésében.

Ebből a bejegyzésből megtudhatja, hogyan használják az okostechnológiát az elektronikai iparban.

Miért kell automatizálni az elektronikai gyártást?

Az elektronikai gyártás egyre összetettebbé válik, mivel az alkatrészek és áramkörök mérete folyamatosan csökken. A nagy alkatrész sűrűség, a többrétegű áramköri lapok,, valamint a kicsi és kényes alkatrészek  amelyek pontos elhelyezést igényelnek, csak néhány olyan probléma, amellyel a gyártók találkoznak a termékek előállítása során. 

Ezek a  problémák olyan kihívásokat jelentenek, amelyek lassíthatják a termékek összeszerelését és tesztelését. Az áramkörök kényes jellege különös gondosságot igényel, de a gondosság ellenére is fennáll a hibák, a pazarlás lehetősége és a hatékonyság hiánya. A verseny fokozódásával és az új szolgáltatások és termékek iránti kereslet növekedésével a gyártóknak innovatív és hatékony módszereket kell keresniük.

Az automatizálás minden esetben javítja a termékek gyártási hatékonyságát és minőségét, miközben csökkenti a működési és gyártási költségeket. Megfelelő integrálás esetén ez alacsonyabb termelési költségeket jelent, és a gyártók ezt az előnyt át tudják adni ügyfeleiknek.

Az automatizáláson kívül a COWARE által bevezetett cserejavítás szolgáltatással is időmegtakarítást valamint költséghatékony karbantartást lehet elérni.

Az elektronikai ipar automatizálási területei

A robotizált automatizálás az elektronikai gyártási ciklus szinte minden szakaszára vonatkozik. A fő területek közé tartozik az anyag- és alkatrészkezelés, a szerelősorok, a beültetés, az ellenőrzés, a tesztelés, stb. Mivel ezek többsége ciklikusan ismétlődő teszt, a robotok jelentősen csökkenthetik a szükséges alkalmazottak számát, miközben megnövelik a gyártási kapacitást, ezzel együtt a hibák számát szinte nullára csökkenti.

A miniatűr alkatrészeket a robotok jobban tudják kezelni, mivel érzékelők, kamerák és más technológiák segítségével fel tudják venni és pontosan el tudják helyezni az alkatrészeket, képesek összeépíteni részegységeket, csatlakozókat, kezelni egyéb érzékeny elemeket. További automatizált feladatok közé tartozik az áramköri lapok tesztelése, valamint a komplett rendszerek vizsgálata és végső funkcionális tesztje.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek