Óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évek során a négyévszakos gumiabroncsok

iho   ·   2024.03.22. 14:10
00_autogumi

Korábban mindenki azt hangoztatta, hogy télen csak téli gumival, nyáron pedig csak nyári gumival szabad útnak indulni, mára már azonban létezik egy köztes megoldást, amely hazánkban is egyre elterjedtebb. Bár sokan a mai napig tartanak a négyévszakos gumiabroncsok használatától, fontos elmondani, hogy ma már a szakemberek véleménye szerint is biztonságos, és balesetmentes közlekedést tudnak nyújtani számunkra ezek a gumiabroncsok.

Az elmúlt 50–60 év során az abroncspiac óriási fejlődésen ment keresztül. Mivel egy gumiabroncsgyártó sem tétlenkedett, ma már az abroncsokat egyre komolyabb fejlődés jellemzi, és itt mindenképpen szót kell ejtenünk a négyévszakos abroncsokról is. Míg korábban valóban, aki csak tehette, lebeszélte az embereket a négyévszakos gumik használatáról, elmondható, hogy ma már ezek az abroncsok is optimális vezetésélményt, és megfelelő biztonságot tudnak nyújtani számunkra télen és nyáron egyaránt.

Egyre újabb, egyre jobb gumiabroncsok kerülnek ki a piacra

Évről évre egyre nagyobb növekedés tapasztalható az abroncsgyártás területén, ez pedig leginkább az innovatív fejlesztésekben, illetve a minőségbeli javulásban mutatkozik meg. Természetesen ennek hatására az elmúlt évek során a négyévszakos abroncsok eladási aránya a korábbi évekhez viszonyítva közel tíz százalékkal nőtt. A Bridgestone abroncsgyártó cég elmondása szerint érezhető, hogy az autótulajdonosok egyre nyitottabbak a négyévszakos abroncsok irányába is – írja a Gumiwebshop.

A négyévszakos gumiabroncsok egy átmenetet képeznek a nyári gumi és a téli abroncs között. Futófelületi mintázatuk a legtöbb esetben a szezonális abroncsok egyfajta keveréke, ennek köszönhetően megtalálhatjuk rajtuk azokat a sűrű lamellákat, melyek inkább a téli abroncsoknál szoktak megjelenni, de ott vannak a gumikon azok az összefüggő mintablokkok is, melyek kifejezetten a nyári útviszonyokhoz lettek kifejlesztve. Anyagösszetételük valamivel lágyabb, mint a nyári gumik gumikeveréke, így a négyévszakos abroncsok télen, a hideg időben sem válnak merevvé.

Milyen előnyei vannak a négyévszakos gumiabroncsoknak?

Ma már a szakemberek is azt mondják, hogy inkább vásároljunk meg egy jó minőségi négyévszakos abroncsot, minthogy egy rossz, gyenge minőséggel rendelkező téli gumival szereljük fel az autónkat. Fogyasztói szemmel nézve elmondható, hogy a négyévszakos gumik legnagyobb előnye a költséghatékonyság. Hiszen, ha ilyen típusú gumit használunk, akkor nem kell két garnitúrára beruháznunk, de emellett időt, és pénzt is megspórolhatunk vele, hiszen nincs szükség a tavaszi és őszi abroncscserére, és az éppen nem használt szezonális gumik tárolásáért sem kell senkinek fizetnünk. Ezeket a gumikat csere nélkül egészen addig használni tudjuk, míg azok teljesen tönkre nem mennek.

Fontos megjegyezni, hogy a mai, korszerű négyévszakos abroncsok is csak kompromisszumok mellett használhatóak biztonságosan, ezekre pedig abroncsvásárláskor érdemes odafigyelni. Elsősorban azoknak az autóvezetőknek lehet jó választás egy négyévszakos abroncs garnitúra, akik autójukat városi körülmények között szokták használni, illetve akik leginkább a kiszámítható, és nyugodt vezetési stílust preferálják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek