Orosz Mi-8-asok: megkerült közbeszerzés?

iho   ·   2014.04.24. 09:31

Mint arról az iho/repülés is beszámolt, április 3-án érkezett egy AN-124-es óriásgépen Kecskemétre az a három orosz Mi-8T szállító helikopter, amelyet a Honvédelmi Minisztérium szerint civil – katasztrófavédelmi – célokból szereztek be 3 milliárd forintért.

A hvg.hu szerint belső kormányzati vizsgálat indulhat a honvédelmi tárcánál a gépek közbeszerzést mellőző beszerzésével kapcsolatban.

Az eladó a honvédség évtizedes beszállítója, a korábban MSZP-közeliség vádjával illetett Solar Kft. volt – a cég lehetséges szerepét a Népszabadság említette először, de most a HVG-nek hivatalosan megerősítette a kft. Az ügylet kapcsán a lemaradt piaci szereplők értetlenkednek: eddigi ajánlataikat rendre azzal utasította vissza a honvédelmi tárca, hogy hamarosan tendert írnak ki helikopterbeszerzésre.

A vásárlás ügyében pályázatnak nem lelni nyomát a Közbeszerzési Értesítőben, és a HVG által megkérdezett parlamenti nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi bizottsági tagok sem emlékeznek, hogy ez ügyben titkos beszerzésre kért volna engedélyt a tárca.

A HM sajtóosztálya egy kifejezetten haditechnikai termékekre vonatkozó kormányrendeletre hivatkozott. Csakhogy a hivatalos közlések szerint a most vett Mi-8-asok civil gépek, ráadásul ez a rendelet sem teszi lehetővé a közbeszerzés megkerülését, kivéve ha az ajánlat nemzetközi megállapodásban érkezik, írja a lap.

A A HM közlése szerint a tárca nem kezd vizsgálatot, de más forrásból a HVG úgy tudja, hogy a Miniszterelnökségen akadnak, akik ellenőrzést szorgalmaznak az ügyben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek