Osztatlan közös tulajdon: öntsünk tiszta vizet a pohárba

iho   ·   2021.06.06. 12:00

Ha valaki találkozik az osztatlan közös tulajdon fogalmával, akkor általában két dologra szokott gondolni. Egyrészt sokan keverik azzal, hogy egy háznak több tulajdonosa van. De vannak, akik tisztában vannak azzal, hogy mit is jelent, és értik a miértjét is.

Olvass tovább, és bemutatom neked, hogy milyen előnyökkel és adott esetben milyen hátrányokkal járhat ez a tulajdonlási forma.

Mi is az az osztatlan közös tulajdon?

Ha definiálni kellene, akkor azt mondanám, hogy ez az, amikor egy ingatlannak (vagy annak egy részének) több tulajdonosa van. Viszont jól elkülöníthető privát és közös résszel rendelkezik. Ez esetben a közös részekre használati joga, birtoklási joga és rendelkezési joga is van minden érintettnek. Fontos, hogy ezeket a jogokat nem használhatják fel egymás sérelmére.

Magyarországon a lakosság nagy része osztatlan közös tulajdonban él. Ez jellemzően egy társasházat jelent, ahol a házhoz magán a lakáson kívül még több dolog is tartozik (pl.: lift, lépcsőház, udvar, stb.). Ez esetben gyakorlatilag ami nem lakás, az közös használat alatt áll.

Előnyök

Hatalmas előny a költségek megoszlása. Ugyanis minden felújítási és fenntartási költség vagy az adók és egyéb közterhek közösek. Így csak a tulajdonhányad arányában kell ezt megfizetnünk, miközben ugyanúgy teljes jogon használhatjuk a közös részeket. Gondolj csak bele, hogy ha fent laksz a 7. emeleten, akkor azért már jól jön a lift, igaz? Tegyük fel, hogy van is a tömbben lift, de mi van, ha elromlik? Ekkor ha neked szükséged van rá továbbra is, akkor egyedül óriási terhet jelenthetne a javítása. Viszont mivel a liftnél közös a használat, közös a teherviselés is, így csak arányosan kell megfizetned a javítási költséget.

Van azonban olyan is, hogy nem területalapú a megosztás, hanem időbeli. Ez esetben csak megállapodás kérdése, hogy ki és mikor használja az ingatlant vagy annak egy részét. Ekkor nagyon jó, hogy mindig meg lesz a tulajdonosa az ingatlannak vagy ingatlanrésznek, és garantáltan nem zavarják egymást a tulajok.

Mindemellett előny az is, hogy a társtulajdonosoknak mindig elővásárlási joguk van.

Már te is kinéztél magadnak egy jó kis ingatlant, melyben osztatlan közös tulajdonos lennél, csak szükséged lenne hozzá még tőkére? Ez esetben nézd meg a lakáshitel felvételének folyamatát, és nézz szét a Banknavigatornál kalkulálható lakáshitelek között is.

Bizonyos esetekben vannak hátrányok is

Sajnos előfordul az is, hogy egy osztatlan közös tulajdon hátrányokkal jár. Ott van például az áruk. Bár ha te vásárolni szeretnél, akkor igazából előny is lehet, hogy valamivel olcsóbbak ezek az ingatlanok. De, ha eladni szeretnéd majd, akkor ezzel számolnod kell.

Aztán ott van még az is, hogy az ingatlannal kapcsolatos tevékenységeket (pl. felújítást) minden esetben egyeztetned kell a többi tulajdonossal. Érdemes a jó viszonyt ápolni, nehogy aztán a vitás esetekkel a bíróságon végezzétek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek