Öt kérdés, öt válasz, ha szürkehályogműtét előtt áll

iho.hu   ·   2024.06.08. 12:00
https-optimuminfo.hu - 2024 június - Cikk 1

Éves szinten rengeteg embert érint ez a műtéti beavatkozás. Több tízezer páciens esik át minden évben szürkehályog-műtéten. Van azonban néhány olyan tényező, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni.

Mielőtt a műtéti beavatkozás megtörténne, olvassa el azt az öt dolgot, amit mindenképpen végig kell gondolnia. A szemészeti beavatkozások közül a szürkehályog-műtét az egyik leggyakoribb: világszerte végzik el a szakorvosok nap mint nap.

A szürkehályog az idő előrehaladtával egyre romló látást eredményez, amit könnyen helyre lehet állítani, az éleslátásunkat egy műlencse segítségével visszakaphatjuk. Tartson velünk, és adunk önnek öt tippet műtét előtt.

  1. Mikor kerülhet sor a szürkehályog-műtétre?

Az Optimum Szemészet a szürkehályog műtét kapcsán rengeteg segítséget nyújthat önnek. Talán még ma is él az a gondolat a páciensek fejében, hogy csak akkor kaphat műlencsét valaki, ha a szürkehályog már megérett. Viszont ez nem igaz. Már a korai szakaszban is elvégezhető a beavatkozás.

Sőt! Ajánlott még éretlen állapotban műteni a szürkehályogot. Így sokkal rövidebb a műtét hossza, és a felépülési idő sem tart olyan sokáig. Azonban minden esetben hozzá tartozik az is, hogy a megerőltető tevékenységet kerülni kell a műtét után.

  1. Az ultrahangos vagy a lézeres műtét a jobb?

Általánosságban az ultrahangos műtét a gyakoribb, ekkor a sebész a  műtét minden lépését kézi eszközzel végzi és ultrahangos porlasztást végez. Azonban a femtolézeres szürkehályog-műtétet csak a legmodernebb lézertechnológiával rendelkező intézmények végzik. Ezek közül a klinikák közül az Optimum Szemészet is büszkélkedhet ilyen felszereltséggel.

Mindkét megoldás jó, a feltolézeres megoldás azonban csökkenti a műtét kockázatait és pontosabbá válik a beültetett műlencse helyzete is.Lézeres beavatkozás esetén a szemet kisebb terhelés éri, gyorsabban helyreáll a látóélesség, rövidebb a felépülési idő.

  1. Többféle műlencse létezik?

Talán ez a legfontosabb szempont egy műtét előtt, hiszen a műlencsének igazodnia kell az ön életviteléhez és preferenciáihoz.

A trifokális lencse a három fókuszpontja segítségével a távoli, a köztes és a közeli látást egyszerre biztosítja. A monofokális lencse egy adott távolságra nyújt éles látást. Az EDOF lencsék pedig a legmodernebbek, amik kiterjesztett látótávolságot nyújtanak. A döntésben pedig a sebésze segít, hogy a lencse a legmegfelelőbb legyen önnek.

  1. Hova jelentkezzünk be műtétre?

Mindenképpen olyan klinikát érdemes választani, ami nagyobb múlttal rendelkezik, és tapasztalt szakorvosai vannak. Az intézmény hírneve is szerepet játszhat a döntésben, valamint a felszereltsége is.

A saját műtő, a képzett és tapasztalt asszisztencia is sokat számít. A műtét előtt és utána is fontos, hogy megfelelő ápolást és segítséget kapjunk.

  1. Fontos tapasztalt szakorvost választani?

A műtétet végző sebész tapasztalata és képzettsége a legfontosabb, ahogy a statisztikai eredményei is. Nagyon sokat számít az is, hogy olyan orvost választunk, aki képes segíteni a műlencseválasztás nehéz döntésében is.

Keresse bizalommal az Optimum Szemészet tapasztalt szakembereit és modern felszereltségét, és bízza rájuk látását!

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek