Pályázat kompok, révek, odavezető utak felújítására

iho   ·   2013.07.12. 08:24

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter rendeletet adott ki a közforgalmú, közútpótló folyami révek, kompok és az azokhoz szükséges parti létesítmények, kiszolgáló utak fenntartási, felújítási, valamint új eszköz beszerzési támogatása igénybevételének 2013. évi részletes szabályairó – olvasható a TTG hírlevélben.

Új eszköz beszerzésére támogatás akkor nyújtható, ha a folyamatos működés, üzemeltetés csak ezzel biztosítható. Működtetési támogatásra azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyeknél elsősorban a településrészek összeköttetésével biztosítják a napi munkába járást, az átkelés nem ingyenes, és a komp-révközlekedéshez szociálpolitikai menetdíj-támogatást vesznek igénybe. Egy átkeléshez használt eszköz (hajó, komp, vagy révcsónak) fenntartására, felújítására, új eszköz beszerzésre, valamint működtetési támogatására egy évben csak egy önkormányzat pályázhat. A nyílt pályázat útján igényelhető támogatás mértéke a fenntartáshoz, felújításhoz, új eszköz beszerzéséhez szükséges összeg legfeljebb 70 százaléka lehet. A társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések és a kistérségeket alkotó települések esetében azonban ez az összeghatár 80 százalék.

Nem nyújtható támogatás azon önkormányzat részére, amellyel szemben az Európai Bizottságnak valamely támogatás visszafizetésére kötelező határozata van érvényben, köztartozása van, vagy amely adósságrendezési eljárás alatt áll.

Prioritást élveznek többek között a kompon, révcsónakon végzendő, valamint a közlekedési szolgáltatások színvonalának, biztonságának emelését, szolgáló hajózási létesítményeken elvégzendő javítások és korszerűsítések. Ugyancsak előnyt élveznek az elbírálásnál azoknak az átkelőknek a felújítási kérelmei, amelyek kistérségi központok jobb elérhetőségét biztosítják, valamint azon települések igényei, ahol a munkába járás, iskolalátogatás, egészségügyi ellátás nyújtása, illetve igénybevétele más közösségi közlekedési eszközzel nem, vagy csak igen nagy kerülővel biztosítható.

Támogatást 2013. július 15-éig beérkezően lehet igényelni. A miniszter a megítélt támogatásról vagy a pályázat elutasításáról legkésőbb a tárgyév szeptember 16-áig értesíti az érintett önkormányzatokat. A pályázat részletes feltételei a Magyar Közlöny 2013. évi 114. számában olvashatók.

Kapcsolódó hírek