A Sztálin-gyertyától az agitációs bombáig

iho/repülés   ·   2011.07.26. 09:49
nyito

A Szolnok megyei településen a magyar hadtörténelem egy különleges időszakát, az 1991-ig tartó, ideiglenes szovjet katonai megszállás repülési emlékeit mutatja be a tárlat. A kiállítás alapja Vándor Károly gyűjteménye,  az elmúlt húsz esztendő kutatásainak, gyűjtőmunkájának eredménye, csakúgy mint a „Légierő társbérletben” című, alapműnek számító könyv két kötete.

A kiállítással a szervezők célja, a Magyarországon lévő szovjet légitámaszpontok kerítésein belül és kívül, 1945 és 1991 között történtek bemutatása, gyakran egészen személyes tárgyakkal, fényképekkel. Így válhat a korszak és annak szovjet katonai repülése egészen közelivé, élővé a tárlatot meglátogató érdeklődők számára is. A hajózók, a műszakiak, a repülőgépek, fegyverzetük és felszereléseik, egyenruháik – mind a lassan talán feledésbe merülő korszakot igyekeznek felidézni és hűen bemutatni. A látottakat egyrészt egy, a korszakot bemutató általános bevezető segít megérteni, másrészt a kiállított tárgyakat, fényképeket, emlékeket kísérő szövegek.

A csapat <br>(fotó: Laczkó Mihály Balázs és Vándor Károly)

A tárlat bemutatott dokumentumainak, tárgyainak döntő többsége a Berekfürdőhöz közeli Kunmadarasról származik. A repülőtér történelmi nevezetességű számunkra, hiszen innen szálltak fel az utolsó szovjet repülőgépek 1991 áprilisában. Kunmadaras mellett elsősorban a kalocsai, a kiskunlacházi, a sármelléki és a tököli repülőterekről származó tárgyakat, fényképeket, emlékeket lehet megtekinteni. A falakon az objektumokról készült eredeti szovjet légi fotók, az alakulatok, a gépek és a hajózók mindennapjait megörökítő, titokban elkészített képek függnek, míg a tárlókban repüléshez használt speciális ruházatok, az alakulatok működéshez szükséges eszközök és repülőalkatrészek sorakoznak.

PTB-490-es póttartály <br>(fotó: Laczkó Mihály Balázs és Vándor Károly)

Érdekességnek számít a az agitációs célokra használt röplapbomba, vagy éppen a „Sztálin-gyertyaként” ismertté vált, a II. világháborúban használt világítóbomba, akár éppen a hadgyakorlatokon szabadon eső atombomba hatásainak szimulálására használt, kerozinnal megtöltött, 1:1 méretarányú bombamásolat.

RBK-500-as kazettásbomba <br>(fotó: Laczkó Mihály Balázs és Vándor Károly)

Kapcsolódó hírek