Pihe-puha babaágy a nyugodt éjszakákért

iho   ·   2022.01.02. 12:00

A nyugodt éjjelek hozzájárulnak ahhoz, hogy mind a baba, mind a szülők jól érezzék magukat napközben. Az érzékeny újszülöttek pihenését számos tényező befolyásolhatja. A hangok, a fények, az új benyomások és természetesen a fekhely minősége.

A babáknak ugyanis speciális igényeik vannak a kiságyukat illetően is. Nem mindegy, hogy milyen típusú a matracuk, a babatakarójuk, vagy épp hogy a szoba mely részén pihennek. Adunk hát néhány tippet, amelyek hozzájárulhatnak az egész család pihentető alvásához. 

Lekerül a takaró? Itt a hálózsák!

A kellemes hőmérséklet éppúgy hozzájárulhat a gyerekek pihenéséhez, mint a kényelmes fekhely. Már néhány hetes korban előfordulhat, hogy a baba lemocorogja magáról a takaróját. Mivel megszűnik a kellemes melegérzet, a pici felsír, és oda a nyugalom. Erre kínálnak megoldást a babahálózsákok.

Ezek a gombbal, patenttal vagy tépőzárral rögzíthető zsákok stabilan veszik körbe a baba testét. Kúszhat, mászhat, forgolódhat éjszaka, nem tudja kimozogni magát a hálózsákból. Egy bababarát anyagból készült hálózsák hosszú időn át nyújt meleget a gyermekednek.

Tipegő hálózsák a nagyoknak

Ahogy cseperednek a kicsik, egyre aktívabbá, mozgékonyabbá válnak. Az első lépésekkel a hagyományos babahálózsák kényelmetlen lehet a gyerekeknek. Épp ezért fejlesztették ki a tipegő hálózsákokat is.

Ezek ugyanolyan biztosan ölelik át a csemetéket, mint a klasszikus hálózsák. Azonban azzal, hogy kidughatják a lábfejeiket, megszűnik a járás akadálya. Nem lépnek rá a zsák ülepére, és nem esnek benne hasra. A tipegő hálózsákok nem csupán a totyogó gyermekek számára ideálisak. Akár az óvodáskorig elkísérhetik a kicsiket, a változatos béléseknek köszönhetően mind a négy évszakban. 

A matrac legyen kemény

A kisbabák izomzata az első hónapokban még nagyon gyenge. Nem véletlen, hogy hetekig a fejüket sem tudják egyedül tartani a picik. Épp ezért nagyon fontos, hogy a fekvőfelület, ahol az idejük nagy részét töltik, megfelelő támaszt nyújtson.

A kiságy matracának kellően keménynek kell lennie ahhoz, hogy egészségesen tartsa a babák gerincoszlopát. Számos anyag kombinációjából készülhetnek a babamatracok. A kókuszrost azért kiváló megoldás, mert kellően merev, ám átengedi a folyadékot. Az éjjeli balesetek esetében ez nagyon praktikus.

Nincs szükség párnára

Nem csupán a matrac, de az ágynemű méretei, kialakítása és alapanyagai is nagyon fontosak. A bababoltok ágyneműszettjeiben található lapos párnák kifejezetten a kisbabák igényei szerint készültek. A néhány milliméter vastag párnáktól eltekintve a piciknek nincs szükségük a fejük alá semmire.

Ez is azzal magyarázható, hogy a gerincük görbülete ilyen korban nagyon képlékeny. Ha túl magasra helyezzük el a fejecskéjüket, akkor egészségtelenül fejlődhet a törzsük. Azonban ha csupán egy tetrapelenkát vagy egy lapos babapárnát használunk, sokat teszünk a legkisebbek egészségéért.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek