PLC vezérlés-mire is használják?

iho   ·   2022.09.30. 17:15
00_plc-vezerles

A PLC vezérlés a gyártóipar gyakorlatilag egyetlen olyan területe, amelyet nem érint az automatizálás térnyerése, sőt továbbra is az Industry 4.0 által ígért digitális átalakulás szerves részét képezik. Robusztus kialakításuk, alacsony költségük és a bonyolult integrációkkal szembeni egyszerűségük a gyártás alapvető összetevőjévé teszik őket. A PLC vezérlés globális piaca a legutóbbi elemzések szerint évi körülbelül 16 milliárd dollár, amely éves szinten 9,2 százalékkal növekszik. De vajon mi teszi ennyire nélkülözhetetlenné a PLC vezérlést? Mire használják a gyártóiparban? Olvasd el legújabb cikkünket, és mindenre választ kapsz!

Mi az a PLC vezérlés?

A PLC a „programozható logikai vezérlő” rövidítése, egy olyan megoldás, amelyet a bemeneti és kimeneti modulok vezérlésére használnak.

A PLC vezérlést négy alapvető komponens teszi teljes rendszerré:

  • CPU modul: Ez a központi processzor és a memória, amely az információk tárolásához és a feladatok végrehajtásához szükséges. Minden adat számítás és feldolgozás itt történik.
  • A tápegység: A PLC vezérlés minden modulja a tápegységre támaszkodik.
  • Programozóeszköz: A PLC-k programozószoftvert igényelnek, amely bevezeti a vezérlési logikát a rendszerbe.
  • Bemeneti/kimeneti modulok: A bemeneti és kimeneti modulok adatokat gyűjtenek és betáplálják azokat a PLC rendszerbe, majd olvasható információkat állítanak elő belőle. Ezek a modulok lehetnek digitálisak vagy analógok.

A PLC vezérlés egyik legnagyobb előnye a programozhatósága és szükség esetén az egység újraprogramozhatósága.

Mire használják a PLC vezérlést?

A PLC vezérlést szinte minden iparágban, sőt a mindennapi életben is folyamatosan használjuk. Íme egy lista a PLC-k leggyakoribb felhasználásáról:

Gyártóipar
Az elmúlt évtizedben a dolgok internete (IoT), az intelligens automatizálás, a fejlett robotok és más Smart Factory projektek sokkal hatékonyabbá tették a gyártási folyamatot. A PLC-k azonban továbbra is fontos szerepet töltenek be a gyártásban és a gyors technológiai fejlődés ellenére minden valós idejű döntés központi processzoraként működnek.

Gépkocsigyártás automatizálása
A gépjármű gyártási és automatizálási folyamatokban is előszeretettel használnak PLC vezérlést, hogy szabványosítsák a gyártási folyamatot és növeljék a ROI-t, azaz a befektetés megtérülését.

Szélturbina működtetése
A PLC vezérlést használnak a szélturbinák hatékonyabbá tételére és a leállások csökkentésére is. PLC-k szabályozzák a szélsebesség- és irány érzékelők jeleit, hogy azok optimálisabban vezéreljék a szélturbinákat. A PLC-kből továbbított adatokat statisztikai elemzésre is használják, hogy előre jelezzék a hibákat, mielőtt azok bekövetkeznének.

Virtuális modellezés
A gyártók PLC vezérlés segítségével fejleszthetik működésüket a teljes értékláncban. A PLC-k virtuális modellezésben is használhatók annak szimulálására, hogy egy új berendezés hogyan fog működni telepítéskor. Így a gyártók költséges utólagos módosítások nélkül hajthatják végre a fejlesztéseket.

PLC vezérlés a mindennapokban

Sokan nem is tudják, hogy naponta hányszor találkozunk olyan, a mindennapjainkat megkönnyítő megoldással, amely a PLC vezérlésre támaszkodik. Íme néhány példa:

  • Közlekedési lámpák
  • Automata autómosók
  • Liftek
  • Automata ajtónyitók
  • Futószalag
PLC vezérlés előnyei

A PLC vezérlés számos előnye közül összeszedtük a legfontosabbakat:

  • A PLC rendszerek viszonylag könnyen programozhatóak
  • Rugalmasan felhasználható megoldást nyújtanak
  • A PLC-k egységes programozási környezetet kínálhatnak
  • Kiváló nagyszámú adat gyűjtésére
  • Segít a meghibásodások elkerülésében és megelőző karbantartások szervezésében
Összefoglalás

Ahogyan az a fenti példákból is látszik, a PLC vezérlést a technológiai fejlesztések és az automatizálás nem szorítja a háttérbe, hanem azt kiegészítve, továbbra is fontos eleme marad számtalan iparágnak és a mindennapjainkban használt berendezéseknek is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek