Polgári pálya Kecskeméten!

iho   ·   2016.02.10. 13:13

A miniszterelnök Kecskeméten tett látogatása során a városházán tartott tájékoztatót. Ezen a helyi hírportálok beszámolója szerint egyebek mellett kijelentette: "Megállapodás született arról, hogy épül egy kifejezetten polgári célokat szolgáló kifutópálya a kecskeméti légibázison".

Ez egy 25 milliárd forint értékű megállapodás része a város gazdaságfejlesztési programjainak támogatására.

Noha hivatalosan több szó erről nem esett, a későbbiekben a kormányfő beszélt a Mercedes gyárról, ahogy fogalmazott: „Kecskemét járműipari központtá vált, ahol évi 140 ezer autót gyártanak, széles beszállító kör együttműködésével”. Ennek alapján gondolják internetes hozzászólók, hogy a kecskeméti polgári légiforgalom ahhoz hasonló funkciót töltene be, mint például a győri repülőtéren az Audi által generált repülőforgalom.

Ugyanakkor többen arra is emlékeztetnek, például az Airportál hozzászólói, hogy egy repülőtér polgári hasznosítása feltehetően nem egy új pálya függvénye: a világ számos helyén (pld. Varsó,  Zágráb, sok más repülőtér is) a közös hasznosítás azt jelenti, hogy ugyanazon a pályán érkező és induló nem katonai repülőgépek számára, esetleg megfelelő gurulóutak létesítése mellett, külön forgalmi előterekkel külön forgalmi épületek, utas- és cargo-terminálok szolgálnák ki a civil légiforgalmat.

Frankfurt repülőterének egyik oldalán például 1945-től 2005-ig működött a Rhein Main légibázis, az amerikai légierő elsőrendű szállítógép-támaszpontjaként, illetve a német légierő használatában is. A C-5-ösök, C-130-asok, C-17-esek és a német  Transallok ugyanazokat a pályákat használták fel- és leszállásra, mint az ugyancsak erős polgári légiforgalom, de ezek a gépek a fő párhuzamos kelet-nyugati irányú pályáktól délre használták a maguk termináljait, például olyan akciók esetén is, mint a boszniai háború idején létesített légihíd. A katonák kivonulása után az itteni épületek többségét lebontották, és most a helyükben irodaházak épültek, a forgalmi előtereknél a Lufthansa Technik egyik központja található és cargo-bázis létesült.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek