Praktikák a kültéri világításhoz

iho   ·   2022.08.08. 13:00

A mi egyik kedvenc napszakunk, amit a kertben töltünk, az aranyóra amikor a nappal találkozik az éjszakával, és a fény átalakítja és kiemeli a tér minden elemét. De az izgalom érzésének és a fejlődő árnyékok végigtáncolásának az ösvényen nem kell, hogy véget érjen, miután a nap lenyugodott. Egy megfelelően megtervezett kültéri világítási sémával ugyanazt az energiát, mozgást és mélységet hozhatod létre. 

Akár egy fali lámpát vagy egy leszúrható szolárlámpát keresel a mömax kültéri lámpa kínálatából, engedd meg, hogy adjunk néhány tanácsot és ötletet ezzel kapcsolatban. 

Melyik területet szeretnéd megvilágítani?

A világításra szoruló terület gyakran meghatározza, hogy milyen világítási mód lenne a legjobb ebben a térben. Ha például egy ösvényt szeretnél megvilágítani, akkor ehhez olyan navigációs világításra van szükség, amely segít az embereknek biztonságosan eljutni A pontból B-be, nem pedig egy dekoratív alternatívára, amely csak az út egy részét világítja meg. 

Tervezz a rendelkezésre álló hely méretéhez!

Kisebb helyeken a megfelelően kiválasztott világítás segíthet nagyobbnak érezni a teret. Még akkor is, ha csak egy erkélyt vagy egy kis teraszt világítasz meg, kiterjesztheted a kilátást az ablakokon túlra.

Eközben a nagyobb hátsó udvarok esetében érdemes rétegezni a világítást. Ez azt jelenti, hogy különböző típusú világítást kell hozzáadni a vizuálisan érdekes környezet megteremtéséhez. A pavilonba vagy akár faágakra szerelt dekoratív lámpások és függő lámpatestek vizuális csillogást kölcsönöznek a kertnek. Az irányított kiemelő lámpák, amelyek a fák felé mutatnak, a függőleges helyzet érzetét kölcsönözhetik.

Válassz hagyományos világítási stílust!

A kerti világítási ötletek elegáns megoldása a lámpaoszlop stílusú kialakítás. Ideálisak az első és a hátsó kertben is, sok verziója pedig napenergiával működik, így nem kell a hálózathoz csatlakoztatni a kert megvilágításához.

Teremts egy szabadtéri olvasósarkot!

Csakúgy, mint a nappaliban, helyezz állólámpát egy pad mellé, hogy hangulatos olvasóhelyet teremts a kikapcsolódáshoz. Ez hízelgő fényt sugároz majd, amely nem vakít, és így tökéletes lesz, ha kedvet kapsz egy kis esti pihentető olvasásra a naplemente után.

Falra szerelhető világítás

Használd a külső falakat arra, hogy állandó lámpákat helyezel el a teraszon! A speciális világítás ugyanis lehetővé teszi, hogy a teret egész évben, bármilyen időjárási körülmények között használd. 

A kültéri világítás, mint egy színdarab

Ellentétben a belső térrel, ahol mindig van általános megvilágítás, az éjszakai kert egy szimpla fekete vászonnak látszik, de te a megfelelő kültéri lámpák birtokában eldöntheted, hogy mi legyen látható, és mi maradjon rejtve az árnyékban. Emellett pedig egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a teret a nappali fénynél teljesen újszerű módon mutasd be.

Ezekkel a tippekkel és tanácsokkal a hátad mögött biztosak vagyunk benne, hogy szakértőket megszégyenítő módon fogod megtervezni az otthonodhoz tartozó kert és terasz megvilágítását.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek