Progressz-kudarc: továbbra is megoldatlan rejtély

iho/repülés   ·   2011.08.30. 17:50
_Russian_Orbital_Segment_cim_1

A Roszkozmosz orosz állami űrügynökség szerint a hordozórakéta harmadik fokozata azért nem vitte megfelelő pályára a teherűrhajót, mert nem volt megfelelő az üzemanyagnyomás, a fedélzeti számítógép emiatt leállította a hajtóművet. A NASA űrállomás program-menedzsere Michael Suffredini a Flightglobalnak elmondta, sikerült visszakeresni a működési adatokat, de hogy az üzemanyagnyomás csökkenése mitől következett be, azt továbbra sem lehet pontosan tudni.

Ez lett volna a Nemzetközi Űrállomásra induló negyvennegyedik Pogressz-szállítmány, a teherűrhajóban 2670 kilónyi ellátmány volt. Mint akkor megírtuk, a harmadik fokozat hibája miatt a Progressz az Altáj-körzetben zuhant a földre, szerencsére lakatlan vidéken, negyven kilométerre a legközelebbi településről.

Az űrállomáson dolgozó személyzet létfeltételei nincsenek közvetlen veszélyben, az ISS-en még bőven van tartalék. Ami mégis aggodalomra ad okot, az az, hogy amíg a hiba eredetét az orosz hatóságok nem derítik fel és nem javítják ki, addig ezt a hordozórakétát nem indíthatják újra.

A következő személyzetet szállító Szojz-FG űrhajó fellövését is érinti a halasztás, mert ugyanazzal az RD-0110-es fokozattal kellene pályára állítani, amely most elromlott, és az emberekkel repülő orosz űrhajók űrbe juttatására csak ennek a fokozatnak van típusengedélye.

A Flightglobal adatbázisa szerint eddig kilenc űreszköz veszett el a hordozórakéta harmadik fokozatának hibájából, de egyik esetben sem állapítottak meg a mostanihoz hasonló hibát.

Kapcsolódó hírek