Provokatív és nem professzionális: incidens a Fekete-tengeren

iho   ·   2014.04.14. 19:53

Provokatív és nem professzionális akciónak minősítette a Pentagon szóvivője, hogy egy orosz Sz-24-es harci gép vagy kilencven percen keresztül végzett kis magasságú áthúzásokat az amerikai haditengerészet egyik hajója közvetlen közelében a Fekete-tenger nyugati medencéjében.

A szóvivő szerint a gép nem szállt el közvetlenül a USS Donald Cook fedélzete felett, de kilencven perc alatt összesen 12 alkalommal húzott át a romboló közvetlen közelében, miközben egy másik hasonló típusú gép nagyobb magasságban repült a zónában.

A Pentagon szeriont a romboló nemzetközi vizeken „rutin-manővereket” végzett és őrjáratozott. A két nappal ezelőtti incidens óta pedig beérkezett a romániai Constanta kikötőjébe.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a hajóegységnek nagyonis meg lett volna a lehetősége, hogy egy esetleges támadás ellen megvédje magát, de a gépen nem voltak függesztve fegyverek. A romboló rádión keresztül többször próbálta felvenni a kapcsolatot a gép személyzetével, de a Szuhojról senki nem válaszolt.

Kapcsolódó hírek