Rácsapások napja: elhunyt a repülőíró

Márványi Péter   ·   2012.03.04. 16:00
zstgy_cim

A Vasváry Pál Műszaki Tiszti Iskolán 1952-ben alhadnaggyá avatták, utána Szolnokon kapott kiképzést és Mig-15-ösön repült. Az 56-os forradalom után börtönbe került, szabadulása után kétkezi munkás, mozdonyszerelő lett, de már 1962-től jelentek meg alkotásai kötetben, folyóiratban. Írt tévéjátékot és hangjátékot, 91-ben rehabilitálták, és négy évig volt Soroksár alpolgármestere. 1994 és 2001 között megszűnéséig volt munkatársa a Repülőtéri Magazinnak. Katona pompával temetik el március 21-én 11 óra 15 perckor az Erzsébeti Temetőben.

Első és feltehetően legfontosabb kötete, a Rácsapások napja 1972-ben azonnali és megérdemelt írói sikert hozott a számára, érthető mód: novelláiban a rendkívüli írói készséggel megáldott szerző prózaírói precizitása találkozik a fegyelmezett katonai pilóta lényeglátásával, de közben nagyonis átlengi a történeteket az ember és ember, illetve ember és repülés kapcsolatának lírája.

Történetei akkor is megrázóan szépek, amikor a pilóta mozdulatait, repülése élményeit idézi fel, és akkor is, amikor a pilóta és a gyerek fura közös magányát írja le, amit a pilóta repülőhalála zár. Merészen megrázó vállalkozás egy katapultáló repülőgépvezető gondolatainak, érzelmeinek felidézése zuhanás közben, és kevesen tudták azt a valódi boldogságot tetten érni, amit ő írt meg egy beragadt futó kipiszkálásáról és a pilótakölykök felhőtlen és felelőtlen öröméről a levegőben.

(fotó: fortepan.hu)

Antoine de Saint-Exupéry utolsó bevetéséről írt különleges novellája pedig legendát teremtett: még ha azóta meg is találták a P-38-ast, akkor is az egyik legszebb szimboluma költészetnek, repülésnek és emberségnek, ahogy Saint-Ex gépe zuhanás helyett emelkedni kezd az égő motorokkal.

Látvány és szöveg gyönyörű találkozása volt 1978-ban Angyal László fotóművésszel közös albuma, a Hullámzó láthatár, majd a nyolcvanas években ismét egy remek kötettel jelentkezett: Alszanak a hadnagyok. De felteheteőn írói pályájának csúcsa mégis az elsőként megjelentt novellafüzér, a Rácsapások napja, pilótaélete igazi összefoglalása volt.

Sokan próbálták szavakba foglalni azt, mi történik az ember lelkében, amikor elszakad a földtől: Zsombok Tímár a kevesek egyike volt, akinek ez a lehetetlenül nehéz feladat sikerült. Olyannyira, hogy e sorok írója is rá kellett, hogy döbbenjen: a repülés hihetetlen élményeit még ma is sokszor Zsombok Tímár György mondatai, pontos megfogalmazásai segítik megfoghatóvá tenni a számára.

Kapcsolódó hírek