Raktárosok jelentkezését várják Szekszárdon

iho   ·   2023.02.09. 12:00
ue9

Raktározásnak az áru tárolására, állagának megóvására, a készletek elhelyezésére szolgáló tevékenységet nevezzük. 

Kiemelt érdeke a cégnek, hogy a forgalmazott termékét megóvja, ezért a nagyobb raktárak több tucat embert is alkalmaznak különböző pozíciókban. Hozunk néhány példát arra, hogy Szekszárdon milyen raktározáshoz kapcsolódó munkakörökben lehet elhelyezkedni.

Áruátvevő, mozgató

A szekszardallas.hu oldalon leggyakoribb raktárosi hirdetés az áruátvevő és árumozgató munkakör. Feladata az áru összekészítése, kiadása szállítóautókra, valamint a polcokra való elhelyezése. 

Ezen kívül segíti a raktárvezető munkáját a termékek címkézésével, csomagolásával. Leltározás során leolvasó készülékkel ellenőrzi a készletet, az esetleges hiányt feljegyzi. Előnye ennek a munkának, hogy képzettségtől függetlenül bárki jelentkezhet.

Anyaggazdálkodás, beszerzés

Egy raktárban vannak beszerző munkatársak is, feladatuk az adott cég tevékenységéhez szükséges anyagkészlet beszerzése, nyilvántartása, kiadása. A kiadott anyagot el kell számolniuk a munkatársakkal, raktárvezetővel. 

Feladatuk még a raktárkezelő program vezetése, hiszen ezáltal valósulhat meg a pontos leltározás. Általában a raktári munka eszközeinek nyilvántartását is az anyaggazdálkodással megbízott munkatárs végzi. Mivel sok a számítógépes feladat, értenie kell a különféle irodai programokhoz (pl. Microsoft Office).

Csomagoló

A csomagolási részlegen is elkél a szorgos kéz. Általában a csomagoló szakember az, aki összeválogatja a megrendelt termékeket és azokat összekészíti a személyes vagy postai átvételre. 

Ehhez a munkakörhöz mindenekelőtt megfelelő fizikai erőnlét szükséges, hiszen előfordulhat, hogy súlyos terheket is cipelni, mozgatni kell.

Targoncavezető

A nagyobb raktáraknak komolyabb helyigényük is van, nem lehet mindent gyalogszerrel vagy kézben elszállítani, ezért targoncavezetőket és/vagy gépkocsivezetőket is alkalmaznak. 

A targoncavezető általában az áru ki- és berakodását, ennek előkészítését végzi. A feladatkörében előfordul, hogy csomagolás, illetve az áru átvételével vagy kiadásával kapcsolatos adminisztráció is benne van. 

A raktár helye a logisztikán belül

A logisztika, vagyis az “ellátás tudománya”, magában foglalja az összes olyan tevékenységet, amely a tárolással, mozgatással kapcsolatos, ezáltal a raktározást is. 

A kettő közötti különbség abban fogható meg, hogy míg a logisztikus megtervezi a raktár működését (miből mennyit és hogyan fog felhalmozni), a raktáros végrehajtja és gyakorlatba ülteti az elméletet.

Többféle munkakörben is elhelyezkedhetünk, ha szeretnénk raktárosként dolgozni, előnye ennek a szakmának, hogy iskola után azonnal munkába állhatunk, csak magasabb pozíciókhoz szükséges felsőfokú vagy középfokú végzettség.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek