Reptér kontra Total Kft.: kerozinvita Debrecenben

iho/repülés   ·   2012.07.12. 09:15

Hétfőn, kedden, sőt még szerdán sem volt rendben a reptér üzemanyag-ellátása – nyilatkozta a Hajdú online-ban Meleghegyi Tamás József, a debreceni légikikötő vezetője azután, hogy a Totál Hungária Kft. miatt a Wizz Air járatai is késtek, illetve Budapesten kellett leszállniuk tankolásra.

– A légi közlekedés egy precíz iparág, aminek minden másodpercét nemzetközi előírások szerint kell jegyezni – szögezte le Meleghegyi, nem rejtve véka alá indulatait a Totál ügyvezetőjének a Napló szerdai számában megjelent kijelentései miatt. – Itt van előttem a Wizz Air hétfői gépének teljes kiszolgálástechnológiai jegyzőkönyve. Semmiféle madár miatti késés nem volt, nem is tudom, honnan szedte ezt az információt Fikret Yildiz – mondta. – A járatnak két késési kódja van. Az egyik, hogy 42 perc volt 2500 liter – nagyon kevés – kerozin feltankolása, mert a tartály aljából kellett szivattyúzni, a másik egy 7 perces késés, mivel ennyivel később érkezett a gép Debrecenbe Londonból. Ezeket a delay, azaz késési kódokat pedig a Wizz Air-gép kapitánya hagyta jóvá – mondta az Airport-Debrecen Kft. ügyvezetője.

– Hivatkozhatnak a váratlanul megtankolt óriáshelikopterre, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a tartályok hitelesítését nem július 9–10-én kellett volna végezni, hanem június 25-én. Akkor azonban elfelejtették a szakemberüket Debrecenbe küldeni. Csak a NAV jóindulatán múlt, hogy nem zárták be az állomást, lehetetlen helyzetbe hozva ezzel a repteret. Tehát, ha 25-én hitelesítik, akkor nem okozhatott volna gondot a gép hétfői kiszolgálása. A hétfői üzemanyaghiányt ráadásul kedden sem sikerült időben „orvosolni”, így az egyik Tunéziába induló charternek Budapesten kellett tankolnia. Az i-re a pontot azonban a szerdai napon tették fel. Dél előtt kellett volna megérkeznie a tartálykocsinak. Ehelyett 13.35-kor kaptunk egy e-mailt, hogy majd csak késő délután jön – részletezte a vezető. Aláhúzta: a Totál Hungária Kft. tisztában van a reptér nyitva tartásával, tudják, hogy emiatt most vissza kell majd hívni a dolgozókat és újra ki kell nyitni a repteret, különben nem lesz elég üzemanyag csütörtökön a Wizz Air-gépnek.

– Hivatalos ügyvédi levelet küldtünk a Totál Hungária Kft.-nek, amiben felszólítottuk őket, hogy teljesítsék a szerződésben foglalt kötelezettségeiket – mondta Meleghegyi Tamás József. Hangsúlyozta, amennyiben ezt 15 napon belül nem teszik meg, felbontják a szerződést.

Kapcsolódó hírek